nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nov preizkus trdnosti Ciprasove vlade

Deli na:
Nov preizkus trdnosti Ciprasove vlade

Foto: Reuters

Grški parlament bo danes odločal o novem zakonodajnem svežnju reform, ki so pogoj za nadaljnjo mednarodno finančno pomoč državi. Gre za drugi paket zahtevanih ukrepov, potem ko so prvega grški poslanci potrdili prejšnji teden.

Drugi zakonodajni sveženj med drugim v grški pravni red vnaša evropska pravila o reševanju bank, ki so bila sprejeta leta 2013, ko so se v težavah znašle ciprske banke. Pravila zagotavljajo jamstvo vlog v višini do 100.000 evrov. Poslanci bodo odločali tudi o spremembah civilnega pravosodnega sistema, s katerimi naj bi pospešili postopke in zmanjšali njihove stroške.

Odločanje poslancev bo vnovičen test trdnosti vlade premiera Aleksisa Ciprasa, ki se je ob glasovanju o prvem paketu reformnih ukrepov moral soočiti z uporom znotraj svoje stranke. Cipras je dan po uporu precejšnjega dela poslancev Sirize, ki so v parlamentu glasovali proti reformam in varčevanju, preoblikoval vlado.

Grški sindikat javnega sektorja ADEDY je medtem za zvečer napovedal nove proteste.

Grčija je v ponedeljek, potem ko ji je Evropska komisija izplačala premostitveno posojilo v vrednosti 7,16 milijarde evrov, poplačala zapadle dolgove Mednarodnemu denarnemu skladu in izpolnila finančno obveznost do Evropske centralne banke. Reformni ukrepi pa so pogoj za začetek pogajanj o tretjem paketu pomoči, ki bi lahko bil vreden do 86 milijard evrov in ki ga Atene želijo skleniti do 20. avgusta.