stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Norveški zapor zasegel 220 pisem množičnega morilca Breivika

Deli na:
Norveški zapor zasegel 220 pisem množičnega morilca Breivika

Foto: Reuters

Norveški zapor, kjer kazen prestaja množični morilec Anders Bahring Breivik, je zasegel več kot 200 njegovih pisem. S tem mu želijo preprečiti, da bi vzpostavljal mrežo sodelavcev zunaj zapora, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Breivik je v bombnem napadu v Oslu in strelskem pohodu na otoku Utoya julija 2011 skupno umoril 77 ljudi. Kot je takrat pojasnil, je napade storil zato, da bi preprečil "muslimansko invazijo" na Norveško.

"Iz varnostnih razlogov smo zavrnili pošiljanje nekaterih Breivikovih pisem. Gre za okoli 220 pisem," je AFP povedal tiskovni predstavnik uprave zapora Yling Faeste.

"Nadziramo njegovo komunikacijo in ne smemo mu dovoliti, da bi zgradil mrežo, ki bi lahko storila še več zločinov," je dodal, a vsebine pisem ni želel razkriti.

Sedaj 35-letni Breivik je 22. julija 2011 storil najhujši pokol na Norveškem po drugi svetovni vojni. Po tem, ko je v bombnem napadu na vladna poslopja v Oslu umrlo osem ljudi, se je odpravil na otok Utoya blizu prestolnice, kjer je izvedel še strelski pohod na udeležence tabora podmladka takrat vladnih laburistov, v katerem je umrlo 69 ljudi.

Avgusta 2012 je bil obsojen na 21-letno zaporno kazen, bi pa lahko bila njegova kazen še podaljšana, v kolikor bi pristojni presodili, da predstavlja grožnjo družbi.

Breivik sedaj trdi, da se je "spreobrnil" v demokracijo, in da želi ustanoviti politično stranko, v kateri bi promoviral svoje ideje, ne da bi se zatekal k nasilju. Kot je še dodal, ga je k preobratu navdušil volilni uspeh neonacistične stranke Zlata zora v Grčiji.