stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nori prizori v Washingtonu: Trumpovi privrženci vdrli v kongres! (FOTO in VIDEO)

Deli na:
Nori prizori v Washingtonu: Trumpovi privrženci vdrli v kongres! (FOTO in VIDEO)

Protestniki so vdrli v kongres. - Foto: Twitter

Policija je v poslopju ameriškega kongresa, kamor so danes vdrli privrženci predsednika Donalda Trumpa, izvlekla orožje, uporabili so tudi solzivec, poročajo ameriški mediji. Ena oseba je ranjena, poroča CNN. Vodstvi senata in predstavniškega doma sta na varnem, prav tako podpredsednik Mike Pence in njegova naslednica Kamala Harris. "Naša demokracija je pod napadom, kot ga še ni bilo, napadom na vladavino prava in predstavnike ljudstva," je v televizijskam nagovoru dejal Biden. Trumpa je pozval, naj nemudoma javno zahteva konec tega obleganja. Nekoliko kasneje je Trump protestnikom sporočil: "Vem, da ste prizadeti, vendar morate zdaj domov, moramo imeti mir, zakon in red."

"Ti prizori ne predstavljajo tega, kar smo, to je kaos in mora se končati zdaj (...) To ni protest, ampak vstaja," je opozoril Biden. Napovedal je, da bodo naslednja štiri leta skušali obnoviti demokracijo.

Trumpu je sporočil, da besede predsednika ZDA lahko navdihnejo ali podžigajo, zato je od njega zahteval, naj ustavi to obleganje. Ob odhodu z odra se je še obrnil k novinarjem in dodal: "Dovolj je dovolj, dovolj!"

Trump je nato v posnetem televizijskem nagovoru pozval ljudi, naj gredo domov. "Vem, da ste prizadeti (...) Vendar morate zdaj domov, moramo imeti mir, zakon in red," je dejal Trump. A obenem je znova zatrdil, da so mu ukradli zmago.

Med Bidnovim nagovorom iz Wilmingtona so ameriški mediji potrdili, da je v drugem krogu volitev v zvezni senat poleg Raphaela Warnocka zmagal tudi drugi demokrat John Ossoff. Demokrati bodo tako imeli naslednji dve leti večino tudi v senatu.

Ameriški mediji poročajo, da je ženska, ki je bila ustreljena med napadom podpornikov predsednika ZDA Donalda Trumpa na poslopje ameriškega kongresa, v bolnišnici podlegla strelnim ranam. Šlo naj bi za protestnico, ki jo je ustrelil policist, poroča televizija NBC. Podrobnosti primera še niso znane.

Poslopje ameriškega kongresa so medtem začele obkrožati okrepljene policijske enote in protestnike potiskajo od poslopja, tudi s pomočjo solzivca in šok granat. Kmalu po začetku operacije je kongresna policija zagotovila, da je zgradba zavarovana, saj so odstranili vse protestnike.

Županja prestolnice Muriel Bowser je razglasila policijsko uro od polnoči po srednjeevropskem času naprej in tisti protestniki, ki še vztrajajo, so sedaj izpostavljeni aretacijam.

Šef policije Washingtona Robert Contee je sporočil, da so doslej prijeli 13 ljudi, zaplenili pa so tudi pet kosov strelnega orožja. Trumpovi podporniki so zagovorniki pravice do orožja in ga pogosto nosijo na zborovanjih ali protestih. Contee je dogajanje označil za nasilne nemire.

Protestniki so vdrli tudi v senatno dvorano, eden od protestnikov je, kot kažejo posnetki televizijske mreže CNN, sedel na sedež predsedujočega, kjer je še malo pred tem sedel podpredsednik Pence.

Gre za prvi napad na ameriški kongres po letu 1812, ko so ga zažgale britanske sile. Washington je kasneje doživel številne velike proteste, vendar so Trumpovi podporniki prišli v zgodovino kot prvi, ki jim je uspelo vdreti v poslopje. Kongresna palača je trenutno obkoljena z vseh strani, kongresniki pa čakajo na policijske okrepitve, da lahko nadaljujejo z delom.

Pred tem je Trump privržence med govorom pred Belo hišo pozval, naj gredo nad kongres, sam pa se je umaknil v Belo hišo. Trump ne priznava volilnega poraza proti demokratu Josephu Bidnu in še naprej trdi, da so bile volitve velika prevara, česar pa mu doslej ni uspelo z ničemer dokazati.

Napad na kongres je presenetil kongresno policijo, ki je sicer poslopje zavarovala z barikadami in enotami, ki so tudi uporabile solzivec, vendar je bilo policistov premalo. Županja Washingtona Muriel Bowser je pred pričakovanimi protesti poklicala na pomoč nacionalno gardo, vendar vojske okrog kongresa ni bilo.

Pred napadom je kongres začel formalno sejo za potrditev izida glasovanja elektorjev 14. decembra, ki so prisodili zanesljivo zmago Bidnu nad Trumpom s 306 proti 232. Biden je dobil tudi skoraj osem milijonov glasov volivcev več od Trumpa.

Predsedujoči skupnemu zasedanju podpredsednik ZDA Mike Pence je tik pred začetkom seje kongresu pisno sporočil, da nima ustavnih pooblastil za spreminjanje volilnega izida, kot je to zahteval Trump.

Potrjevanje izida volitev so sicer skoraj nemudoma prekinili Trumpovi kongresni podporniki z ugovorom na izid volitev v Arizoni, potem so nameravali storiti podobno še z drugimi državami, kjer je zmagal Biden, a je nato prišlo do vdora v kongres.

Vodja senatne večine republikanec Mitch McConnell je v svojem nagovoru kolege pozval, naj ne vlagajo ugovorov, ker bodo s tem škodili Ameriki. "Volivci so povedali svoje in če jih preglasujemo, bomo za vedno škodovali naši republiki," je dejal McConnell, preden se je s kolegi zatekel na varno.

Vdor v kongres je streznil tudi komentatorje Trumpu naklonjene televizije Fox News, ki izražajo ogorčenje nad dogajanjem, čeprav hkrati s protestniki in Trumpom krivijo tudi kongresno policijo, da ni bolje poskrbela za varnost.