porenta01 Svet24.si

Še o traktorju 82-letnega gospoda Frančiška ...

strelec Dobra karma

Na nebu 22.11. ob 14.59 zavlada Strelec - brutalno...

nazare, valovi Svet24.si

VIDEO: Tako se spuščajo po orjaških valovih

porenta01 Svet24.si

Še o traktorju 82-letnega gospoda Frančiška ...

tanja balabanić Dobra karma

Tanja iz Kmetije: »Samo da bi me oče kdaj objel ...

indira Njena.si

Indira Ekić ni več blondinka

tom zupan Njena.si

Tako privlačen je postal Tom iz Kmetije

Svet

Nobelovec Obama

Deli na:

Letošnjo Nobelovo nagrado za mir bo prejel ameriški predsednik Barack Obama, je danes v Oslu sporočil norveški odbor za podelitev nagrade. Nagrado bo prejel za "izjemna prizadevanja za okrepitev mednarodne diplomacije in sodelovanja med narodi", so zapisali v obrazložitvi.

Ameriški predsednik Barack Obama je že prispel v Oslo, kjer bo danes prejel Nobelovo nagrado za mir. Kot je ob tem ocenil, si morda drugi kandidati bolj zaslužijo prestižno nagrado. Na skupni novinarski konferenci z norveškim premierom Jensom Stoltenbergom je še poudaril, da ni dvoma glede začetka umika ameriških enot iz Afganistana julija 2011.

"Ne dvomim, da si jo drugi morda bolj zaslužijo," je dejal Obama in dodal, da je bil presenečen, ko je bil imenovan za dobitnika Nobelove nagrade za mir, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na vprašanje glede ocen, da si nagrade ne zasluži, je Obama dejal, da bo nagrado uporabil za okrepitev svoje zunanje politike, vključno s prizadevanji za trajen mir in varnost v svetu, stabilizacijo Afganistana, reševanjem vprašanja podnebnih sprememb in jedrske oborožitve.

Kot pa je poudaril, cilj ni "zmagati na tekmovanju v priljubljenosti ali dobiti nagrado, celo tako prestižno, kot je Nobelova nagrada za mir", temveč spodbujanje ameriških interesov.

"Če bom pri teh nalogah uspešen, bo, upajmo, nekaj kritike izginilo, a to res ni moja skrb," je dejal Obama. "Če ne bom uspešen, pa vsa hvala in nagrade na svetu ne bodo prikrile tega dejstva," je še dodal. Stoltenberg je medtem dejal, da je nagrada zasluženo šla v roke Obame.

Vseeno je Obama priznal, da gre časovno pri podelitvi nagrade za nerodno naključje, saj je prav minuli teden napovedal, da bodo ZDA v Afganistan v boj s talibani in pripadniki mednarodne teroristične mreže Al Kaida poslale dodatnih 30.000 vojakov.

Ob tem pa je zatrdil, da ni dvoma glede tega, da se bo julija 2011 začel umik ameriških sil iz Afganistana. "V začetku julija 2011 bomo začeli prenašati odgovornost na Afganistance in afganistanske varnostne sile," je po poročanju AFP še dodal predsednik ZDA.

loading...
Loading...