Corinna Schumacher Svet24.si

Schumacherjeva žena je ujetnica

hrvaška policija Svet24.si

Matija na predvečer božiča brutalno pretepel ...

20131106-00479542 Necenzurirano

100.000 evrov neto za popoldansko delo tudi šefu ...

tomaz smrkolj -STA Reporter.si

Rakavega bolnika bi operirali šele po njegovi ...

barcelona camp nou pm Ekipa24.si

Še en škandal v Barceloni! Novo razkritje glede ...

Everybody loves Raymond Odkrito.si

Tragično ozadje srečne družine

ziga jelar Ekipa24.si

Še kamen bi zajokal! Slovenski skakalec s srce ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nobelovec Obama

Deli na:

Letošnjo Nobelovo nagrado za mir bo prejel ameriški predsednik Barack Obama, je danes v Oslu sporočil norveški odbor za podelitev nagrade. Nagrado bo prejel za "izjemna prizadevanja za okrepitev mednarodne diplomacije in sodelovanja med narodi", so zapisali v obrazložitvi.

Ameriški predsednik Barack Obama je že prispel v Oslo, kjer bo danes prejel Nobelovo nagrado za mir. Kot je ob tem ocenil, si morda drugi kandidati bolj zaslužijo prestižno nagrado. Na skupni novinarski konferenci z norveškim premierom Jensom Stoltenbergom je še poudaril, da ni dvoma glede začetka umika ameriških enot iz Afganistana julija 2011.

"Ne dvomim, da si jo drugi morda bolj zaslužijo," je dejal Obama in dodal, da je bil presenečen, ko je bil imenovan za dobitnika Nobelove nagrade za mir, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na vprašanje glede ocen, da si nagrade ne zasluži, je Obama dejal, da bo nagrado uporabil za okrepitev svoje zunanje politike, vključno s prizadevanji za trajen mir in varnost v svetu, stabilizacijo Afganistana, reševanjem vprašanja podnebnih sprememb in jedrske oborožitve.

Kot pa je poudaril, cilj ni "zmagati na tekmovanju v priljubljenosti ali dobiti nagrado, celo tako prestižno, kot je Nobelova nagrada za mir", temveč spodbujanje ameriških interesov.

"Če bom pri teh nalogah uspešen, bo, upajmo, nekaj kritike izginilo, a to res ni moja skrb," je dejal Obama. "Če ne bom uspešen, pa vsa hvala in nagrade na svetu ne bodo prikrile tega dejstva," je še dodal. Stoltenberg je medtem dejal, da je nagrada zasluženo šla v roke Obame.

Vseeno je Obama priznal, da gre časovno pri podelitvi nagrade za nerodno naključje, saj je prav minuli teden napovedal, da bodo ZDA v Afganistan v boj s talibani in pripadniki mednarodne teroristične mreže Al Kaida poslale dodatnih 30.000 vojakov.

Ob tem pa je zatrdil, da ni dvoma glede tega, da se bo julija 2011 začel umik ameriških sil iz Afganistana. "V začetku julija 2011 bomo začeli prenašati odgovornost na Afganistance in afganistanske varnostne sile," je po poročanju AFP še dodal predsednik ZDA.