ženska Dobra karma

Posebna masaža intimnega predela prebudi vse ...

ttt Svet24.si

Želela se je ločiti, sodil ji je z nožem. ...

POL201804273605 Reporter.si

Ali bosta Bojan Požar in Žan Mahnič splavila ...

rudi rizman Svet24.si

SDS spet žuga s tožbo, podpisniki pisma pravijo,...

rok furlan xx Necenzurirano

Bankrot Roka Furlana: prijava proti upravitelju ...

hana luz Njena.si

Hana nima več tako polnih ustnic

Nastja_Gabor_fotoAgencija-Ekskluzivno Njena.si

Slovenska glasbenika spet postala starša

Svet

Nobelovec Elie Wiesel protestno vrnil madžarsko odlikovanje

Deli na:
Nobelovec Elie Wiesel protestno vrnil madžarsko odlikovanje

Foto: Reuters

Preživeli holokavsta in Nobelov nagrajenec za mir Elie Wiesel je vrnil najvišje madžarsko odlikovanje iz leta 2004. Tako se je odločil v znak protesta, potem ko so se najvišji predstavniki Budimpešte konec maja udeležili spominske slovesnosti za nacističnim simpatizerjem Jozsefom Nyirom, poročajo tuje tiskovne agencije.

Wiesel je v odprtem pismu, objavljenem v dnevniku Magyar Narancs, predsedniku parlamenta Laszlu Koverju izrazil svoje vznemirjenje in ogorčenje, da so se Kover, državni sekretar za kulturo Geza Szöcs in predsednik desničarske stranke Jobbik Gabor Vona 27. maja udeležili slovesnosti v čast nekdanjemu pronacističnemu pisatelju Joszefu Nyiru.

V Nyirovem rojstnem kraju v današnji Romuniji so sprva načrtovali posebno pogrebno slovesnost ob vrnitvi njegovih posmrtnih ostankov. Vendar so zaradi nasprotovanja romunskih oblasti v mestu Odorheiu Secuiesc nato pripravili le navadno versko slovesnost, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Tiskovni predstavnik madžarskega parlamenta zadeve za zdaj ni želel komentirati, saj se bo Kover nanjo odzval v prihodnjih dneh.


V madžarski vladi medtem afero Nyiro označujejo za nepolitično, češ da gre samo za vprašanje izkazovanja časti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nyiro je bil poslanec madžarskega parlamenta med drugo svetovno vojno v času zavezništva z nacistično Nemčijo. Zbežal je ob prihodu Rdeče armade leta 1945 in se nastanil v Španiji, kjer so ga po smrti leta 1953 tudi pokopali.

Wiesel, ki živi v New Yorku, je sicer za agencijo AP kot razlog, zakaj je vrnil odlikovanje za zasluge, veliki križ, navedel še, da nekdanji vojni diktator Miklos Horthy, ki je leta 1944 v nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz poslal 500.000 Judov, na Madžarskem znova postaja junaški lik.

V Romuniji rojen Wiesel, ki je madžarskega rodu, je odlikovanje leta 2004 prejel iz rok tedanjega madžarskega predsednika Ferenca Madla.

loading...
Loading...