alec baldwin1 Svet24.si

Po tragični nesreči se je oglasil Alec Baldwin

avstrijska policija, policijski trak, splošna, dunaj, streljanje Svet24.si

Iz stanovanja se je vil neznosen smrad, izpod vrat...

franci matoz, dimitrij zadel Svet24.si

Odstopila uprava Luke Koper

janez jansa pl7 Reporter.si

Ljerka Bizilj: Janšo težko razumem, da se mu ob ...

435a62c1e58e3dccd8f42ad04a5addda Necenzurirano

Je to okoljska mafija? To je novo Vizjakovo darilo...

Tjaša Vrečič VSE Odkrito.si

TJAŠA IZ KMETIJE - tako MIŠIČASTA je

doncic young pm Ekipa24.si

Kakšna zaušnica DALLASU in Dončiću na prvi ...

Svet

Nizozemski premier Rutte: prestolonaslednica se lahko poroči tudi z žensko in obdrži pravico do prestola

Deli na:
Nizozemski premier Rutte: prestolonaslednica se lahko poroči tudi z žensko in obdrži pravico do prestola

Nizozemska princesa Catharina-Amalia van Oranje - Foto: Instagram

Član nizozemske kraljeve družine se lahko poroči z osebo istega spola, ne da bi se moral odpovedati pravici do prestola, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v pismu parlamentu zapisal nizozemski premier Mark Rutte, ki je poudaril, da gre za "povsem hipotetično vprašanje".

To pomeni, da bi se lahko 17-letna prestolonaslednica Catharina-Amalia poročila z moškim ali žensko in še vedno postala naslednja kraljica, ne glede na izbiro partnerja oziroma partnerke.

O osebnem življenju nizozemske princese, ki je najstarejši otrok kralja Willema-Alexandra, je sicer znanega zelo malo. Premier Rutte je zato v pismu poudaril, da gre za "povsem hipotetično vprašanje".

V nedavno izdani knjigi o princesi Amaliji, ki bo decembra dopolnila 18 let, je bilo namreč navedeno, da bi se morala odpovedati prestolu, če bi se poročila z žensko.

To je spodbudilo poslance, da so od predsednika vlade Rutteja zahtevali pojasnila. "Vlada meni, da se prestolonaslednik lahko poroči z osebo istega spola," je zapisano v njegovem torkovem odgovoru.

Na Nizozemskem mora poroko prestolonaslednika odobriti parlament, saj brez tega soglasja princ oziroma princesa ne more zasesti prestola, še poroča dpa.

Vendar pa je še vedno nerazjasnjen status morebitnih otrok iz potencialne istospolne kraljevske poroke, saj nizozemska ustava določa, da je dedovanje strogo vezano na dedno poreklo.

Leta 2000 je takratni premier Wim Kok izjavil, da se bo moral princ odpovedati prestolu, če se bo poročil z moškim, zgolj leto pozneje pa je Nizozemska kot prva država na svetu istospolnim partnerjem odobrila pravico do poroke.

Loading...