mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nizozemska in Nemčija začasno ustavili izvoz orožja v Turčijo

Deli na:
Nizozemska in Nemčija začasno ustavili izvoz orožja v Turčijo

Po navedbah turških medijev naj bi na turški strani meje bilo ubitih 17 civilistov. - Foto: Reuters

Nizozemska je v petek začasno ustavila izvoz orožja v Turčijo zaradi turške operacije proti Kurdom na severovzhodu Sirije. Nemška vlada ne bo izdajala novih dovoljenj za izvoz orožja Turčiji, ki bi ga lahko ta uporabila v Siriji. Švedska pa je napovedala, da bo iskala podporo za embargo na izvoz orožja v Turčijo na ravni EU. Nemčija

Namestnik nizozemskega premierja Hugo de Jonge je v petek sporočil, da v času turške operacije v Siriji ne bodo odobrili izvoza orožja v Turčijo. Po poročanju nizozemskih medijev je Nizozemska lani v Turčijo izvozila za 29 milijonov evrov orožja, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Nemški zunanji minister Heiko Maas pa je v pogovoru za nemški časnik Bild am Sonntag povedal, da nemška vlada "ne bo izdajala novih dovoljenj za prodajo vse opreme, ki bi jo lahko Turčija uporabila v Siriji". Dodal je, da je nemška vlada izdajanje dovoljenj začela omejevati že leta 2016 v luči turške ofenzive na sirski Afrin.

Lani je sicer Nemčija v Turčijo izvozila za 242,8 milijona evrov orožja, kar je predstavljalo tretjino vsega nemškega izvoza orožja. V prvih štirih mesecih letos pa je izvoz nemškega orožja v Turčijo znašal 184,1 milijona evrov.



Švedska je v petek napovedala, da bo predlagala embargo na izvoz orožja v Turčijo na ravni EU. Stockholm sicer že lani in letos ni odobril izvoza vojaške bojne opreme iz Švedske v to državo.

Že pred tem sta tudi Norveška in Finska zaradi operacije, ki jo je Ankara začela v sredo popoldne, ustavili izvoz orožja in vojaške opreme v Turčijo.

Ta je včeraj nadaljevala ofenzivo proti Sirskim demokratičnim silam (SDF), v kateri večino predstavlja kurdska milica YPG. Ankara ima kurdske sile na severu Sirije za izpostavo kurdskih upornikov, proti katerim se bori na svojem ozemlju. Z operacijo Izvir miru želi vzpostaviti 30-kilometrsko tamponsko območje ob turško-sirski meji, kamor bi lahko preselil tudi sirske begunce, ki so se pred državljansko vojno zatekli v Turčijo.