Gina Schumacher Svet24.si

FOTO in VIDEO: »Ati, to je zate«: Gina za ...

polna luna Dobra karma

Obrestovalo se vam bo, če na polno luno (12. 11.)...

martin sagner Svet24.si

Vinko Šimek je žalosten: umrl je Dudek

stanovanje Svet24.si

Kako kupiti stanovanje brez kredita?

ženska, limona Dobra karma

Kako spremeniti svoje občutke na bolje? Takole …

JAN IN TILEN KLOBASA Njena.si

Kdo se je znesel nad mamo dvojčkov Klobasa?!

sandra Njena.si

Doma ima sanjskega moškega, a odhaja v šov ...

Svet

Nizozemska in Nemčija začasno ustavili izvoz orožja v Turčijo

Deli na:
Nizozemska in Nemčija začasno ustavili izvoz orožja v Turčijo

Po navedbah turških medijev naj bi na turški strani meje bilo ubitih 17 civilistov. - Foto: Reuters

Nizozemska je v petek začasno ustavila izvoz orožja v Turčijo zaradi turške operacije proti Kurdom na severovzhodu Sirije. Nemška vlada ne bo izdajala novih dovoljenj za izvoz orožja Turčiji, ki bi ga lahko ta uporabila v Siriji. Švedska pa je napovedala, da bo iskala podporo za embargo na izvoz orožja v Turčijo na ravni EU. Nemčija

Namestnik nizozemskega premierja Hugo de Jonge je v petek sporočil, da v času turške operacije v Siriji ne bodo odobrili izvoza orožja v Turčijo. Po poročanju nizozemskih medijev je Nizozemska lani v Turčijo izvozila za 29 milijonov evrov orožja, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Nemški zunanji minister Heiko Maas pa je v pogovoru za nemški časnik Bild am Sonntag povedal, da nemška vlada "ne bo izdajala novih dovoljenj za prodajo vse opreme, ki bi jo lahko Turčija uporabila v Siriji". Dodal je, da je nemška vlada izdajanje dovoljenj začela omejevati že leta 2016 v luči turške ofenzive na sirski Afrin.

Lani je sicer Nemčija v Turčijo izvozila za 242,8 milijona evrov orožja, kar je predstavljalo tretjino vsega nemškega izvoza orožja. V prvih štirih mesecih letos pa je izvoz nemškega orožja v Turčijo znašal 184,1 milijona evrov.Švedska je v petek napovedala, da bo predlagala embargo na izvoz orožja v Turčijo na ravni EU. Stockholm sicer že lani in letos ni odobril izvoza vojaške bojne opreme iz Švedske v to državo.

Že pred tem sta tudi Norveška in Finska zaradi operacije, ki jo je Ankara začela v sredo popoldne, ustavili izvoz orožja in vojaške opreme v Turčijo.

Ta je včeraj nadaljevala ofenzivo proti Sirskim demokratičnim silam (SDF), v kateri večino predstavlja kurdska milica YPG. Ankara ima kurdske sile na severu Sirije za izpostavo kurdskih upornikov, proti katerim se bori na svojem ozemlju. Z operacijo Izvir miru želi vzpostaviti 30-kilometrsko tamponsko območje ob turško-sirski meji, kamor bi lahko preselil tudi sirske begunce, ki so se pred državljansko vojno zatekli v Turčijo.

loading...
Loading...