Revija Reporter
Svet

Argentina je v tako hudih finančnih škripcih, da ukinja ministrstva

STA

4. sep. 2018 6:00

Deli na:

Mauricio Macri, predsednik Argentine. Letna plača: 42.000 evrov

Reuters

Argentinski predsednik Mauricio Macri je napovedal vrsto varčevalnih ukrepov, v okviru katerih bo ukinil več ministrstev in uvedel višje davke na izvoz. Z ukrepi želi Marci zmanjšati proračunski primanjkljaj in stabilizirati domače gospodarstvo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Macri je v televizijskem nagovoru priznal, da se je Argentina znašla pred izrednimi razmerami. "Soočiti se moramo s temeljnim problemom - ne zapraviti več kot imamo," predsednika povzema AFP.

Med ukrepi bodo tudi višji davki na izvoz. Argentina je ena največjih svetovnih izvoznic koruze in sojinega olja, Macri pa je v nagovoru pridelovalce in izvoznike prosil za razumevanje. "Vemo, da gre za slab davek, a vas prosim, da razumete, da gre za izredne razmere," je dejal.

V prizadevanju, da bi pomiril državljane, ki so zaradi napovedanih varčevalnih ukrepov vse bolj zaskrbljeni, je dejal, da bo država več pomoči namenila najrevnejšim, ki trpijo zaradi učinkov visoke inflacije. "Premagali bomo krizo, pri čemer bomo poskrbeli za tiste, ki so najbolj potrebni pomoči," je zatrdil in med drugim napovedal uvedbo prehrambenih programom in omejitev cen na nekatere proizvode.

Macri bo ukinil tudi več ministrstev, kar se bo med odrazilo na nižjih stroških za zaposlene.

Gospodarski minister Nicolas Dujovne je na novinarski konferenci priznal, da so na gospodarskem področju "naredili napake", ob tem pa je napovedal, da bodo v prihodnjem letu proračunski primanjkljaj oklestili na 1,3 odstotka bruto domačega proizvoda.

Dujovne je novinarsko konferenco sicer sklical pred odhodom v Washington, kjer se bo sestal s predstavniki Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Na srečanju bodo poskušali uskladiti še zadnje podrobnosti za čim prejšnje izplačilo 50 milijard dolarjev posojila, ki ga je sklad potrdil junija.