pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nigerijske sile zavzele glavno oporišče Boko Harama v državi

Deli na:
Nigerijske sile zavzele glavno oporišče Boko Harama v državi

Foto: Reuters

Nigerijska vojska je danes sporočila, da je ponovno zavzela mesto Gwoza na severovzhodu države, ki je veljalo za glavno oporišče skrajne skupine Boko Haram v Nigeriji. Iz tega mesta je ta skrajna skupina razglasila tudi kalifat in območje vodila na podobno krut način kot džihadisti Islamske države v Siriji in Iraku.

"Več teroristov je bilo ubitih, številne pa smo zajeli," je preko Twitterja sporočil generalštab nigerijske vojske. "Čiščenje Gwoze in okolice se nadaljuje," so še dodali, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Islamistična skrajna skupina Boko Haram že od leta 2009 pustoši po severovzhodu Nigerije. Pri tem je bilo ubitih najmanj 13.000 ljudi.

Njihov vodja Abubakar Šekau je konec avgusta iz tega mesta razglasil, da so "del islamskega kalifata". Zatem se je na območju začela strahovlada in pobijanje lokalnih prebivalcev, so povedale priče, ki jim je uspelo pobegniti.

Sredi marca je skupina obljubila tudi sodelovanje z džihadisti Islamske države (IS). Šekau je izrazil željo po zavezništvu na Bližnjem vzhodu.

Nigerijska vojska je v začetku leta sprožila ofenzivo za izkoreninjenje te milice. Mesto Gwoza naj bi bilo eno od treh glavnih oporišč Boko Harama v Nigeriji.

Ta operacija naj bi bila tudi glavni razlog, da so v Nigeriji preložili volitve, ki so bile sprva predvidene za 14. februar. Zdaj naj bi jih izvedli to soboto.

Boju proti tej skrajni skupini so se pridružili še Niger, Čad in Kamerun. V zadnjem času so tudi iz teh držav poročali o več uspehih, še poroča AFP.