mateja logar, janez poklukar Svet24.si

Najprej sledi nočno zapiranje lokalov? To so ...

zdravko pocivalsek bobo (3) Svet24.si

Minister Počivalšek je omenil "lockdown"

alenka bratusek bobo Svet24.si

Poslanci spregovorili o sanaciji bank in se ob tem...

le pen jansa tw Reporter.si

Janša se je srečal s »sovražnico EU« Marine ...

20200330-00997910 Necenzurirano

Matoz in Snežič skupaj po zemljišča na Obali

Tanja Ribič Odkrito.si

BRRRRR, TO počne Tanja Ribič?!

doncic re 1 Ekipa24.si

AKCIJA VEČERA! Dončić podal sebi, nato ...

Svet

Nič več klobasic za Volkswagnove delavce: se obeta punt za currywurst?

Deli na:
Nič več klobasic za Volkswagnove delavce: se obeta punt za currywurst?

Nemška avtomobilska industrija, na katero so zelo navezani tudi slovenski dobavitelji, je zaradi pandemije in ukrepov, povezanih z njo, doživela hud padec. - Foto: Reuters

Nemški avtomobilski proizvajalec Volkswagen se odmika od mesa in bo tako v kantini na svojem sedežu v Wolfsburgu zaposlenim ponujal le še brezmesne obroke, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Ljubitelji mesa zaenkrat še ne bodo imeli razloga za obup, saj bodo priljubljene klobasice in druge mesne dobrote še vedno lahko dobili na drugih stojnicah.

V Nemčiji je priljubljena jed svinjska klobasa na žaru, poznana pod imenom currywurst. Ta je tudi pogosta izbira za malico zaposlenih v največjem evropskem proizvajalcu avtomobilov Volkswagnu.

A jo bodo v domačem Wolfsburgu po poletju dobili nekoliko težje. V eni od kantin, ki večinoma streže višjemu menedžmentu, bo namreč jedilnik od 20. avgusta le še brezmesen, navajajo nemški mediji. Še naprej bodo sicer izjemoma na voljo ribje jedi.

V celotnem Volkswagnovem wolfsburškem kompleksu je medtem vrsta kavarn in stojnic, ki bodo meso zaenkrat še naprej stregle.


Sporočilo zaposlenim v Volkswagnu izpostavlja, da so številni v zadnjem času prosili za več vegetarijanskih in veganskih možnosti prehranjevanja. Zmanjšanje uživanja mesa je po ugotovitvah znanstvenikov dobro tudi za okolje in je v skladu s prizadevanji koncerna za zmanjšanje ogljičnega odtisa.

Brezmesni meni so sicer že uspešno testno izvedli v pisarnah Volkswagna v mestu Hannover, kjer je bil po navedbah vodilnih zelo dobro sprejet.

Časnik Wolfsburger Nachrichten je sicer poročal, da so se delavci uprli, ko je Volkswagen prenehal streči currywurst v tovarni golfov v Wolfsburgu, in prek sindikatov dosegli, da se je priljubljena jed vrnila na krožnike.

Napoved ukinjanja klobasic je sicer sprožila precej razprave v nemški javnosti. Svoje mnenje je izrazil tudi nekdanji kancler Gerhard Schröder, ki se je postavil currywurstu v bran. "Vegetarijanska dieta je dobra, in občasno jo v fazah izvajam tudi sam. A nič currywurstov? Ne!" je zapisal na svojem profilu na družbenem omrežju Linkedin.

Loading...