favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Začel se je sodni proces proti vojaku Manningu v primeru WikiLeaks

Deli na:
Začel se je sodni proces proti vojaku Manningu v primeru WikiLeaks

Foto: Reuters

Pred ameriško vojaško sodnico, polkovnico Denise Lind se je včeraj v oporišču Fort Mead pri Washingtonu začel sodni proces proti vojaku Bradleyju Manningu zaradi kraje in predaje zaupnih dokumentov spletni strani WikiLeaks.

Nekdanjemu obveščevalnemu analitiku iz Iraka, 25-letnemu Manningu grozi dosmrtni zapor. Najhujša od 21 točk obtožnice, s katerimi se sooča, je nudenje pomoči sovražniku. To bi naj dosegel tako, da so teroristi dokumente prebrali objavljene na WikiLeaksu. Za sodni proces vlada veliko zanimanje in pred vhodom v sodno dvorano, ki bo v času sojenja zaradi varovanja državnih skrivnosti pogosto tudi zaprta za javnost, se je zbrala množica novinarjev.

Pred oporiščem so tudi protestniki, ki nadaljujejo z izrazi podpore Manningu, kot so to počeli že v soboto. Zanje je Manning junak, ki je razkril umazanije ameriške vlade z objavo dokumentov o iraški in afganistanski vojni ter z objavo diplomatskih depeš, zaradi katerih so morale zardevati številne vlade po svetu, vključno s slovenskimi. Manning je že priznal, da je dokumente predal WikiLeaksu, vendar tožilstvo tega ne upošteva in želi obsodbo po vseh točkah.

Manninga so aretirali maja leta 2010 v Iraku in ga skorja leto dni držali za zapahi v nečloveških razmerah. Po številnih, tudi mednarodnih pritožbah in odmevnih odstopih članov administracije predsednika ZDA Baracka Obame, so ga premestili v "navaden" vojaški zapor v Fort Leavenworth v zvezni državi Kansas. Na procesu, ki bo trajal predvidoma do konca avgusta, se bo zvrstilo več kot 100 prič. Več kot 20 jih bo pričalo za zaprtimi vrati.