Revija Reporter
Svet

Netanjahu: Združeni narodi so "hiša laži"

STA

21. dec. 2017 12:54 Osveženo: 12:58 / 21. 12. 2017

Deli na:

Izraelski premier Benjamin Netanjahu.

Reuters

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je Združene narode danes označil za "hišo laži" in vnaprej zavrnil za danes predvideno glasovanje Generalne skupščine ZN o predlogu zavrnitve ameriškega priznanja Jeruzalema za prestolnico Izraela.

Sprejem te resolucije so ZDA v Varnostnem svetu ZN preprečile z vetom.

"Izrael neposredno zavrača to glasovanje, še preden se sploh zgodi," je dejal Netanjahu na dogodku na jugu Izraela. "Odnos številnih držav po svetu, na vseh celinah, do Izraela se spreminja zunaj zidov ZN, postopoma bo to prodrlo tudi v ZN - hišo laži," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

GS ZN bo danes na nujni seji razpravljala in glasovala o predlogu resolucije o zavrnitvi ameriškega priznanja Jeruzalema za prestolnico Izraela. ZDA so sicer na to resolucijo v ponedeljek v VS ZN vložile veto, medtem ko jo je preostalih 14 držav podprlo.

"Jeruzalem je prestolnica Izraela, pa če ZN to prizna ali ne," je danes še dejal Netanjahu. "Trajalo je 70 let, da so ga priznale ZDA, in trajalo bo še mnogo več let, da ga priznajo tudi ZN," je še dodal.

Ameriški predsednik Donald Trump je 6. decembra sporočil, da ZDA priznavajo Jeruzalem kot prestolnico Izraela in bodo tja iz Tel Aviva tudi preselile svoje veleposlaništvo. Odločitev je naletela na neodobravanje mednarodne skupnosti, v muslimanskih državah pa so izbruhnili množični protesti.