GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nespodobna ponudba za Hillary Clinton: kandidiraj za županjo New Yorka

Deli na:
Nespodobna ponudba za Hillary Clinton: kandidiraj za županjo New Yorka

Foto: Reuters

Newyorški župan Michael Bloomberg je po poročanju newyorških medijev Hillary Clinton predlagal, naj po upokojitvi s položaja državne sekretarke kandidira za županjo New Yorka. Clintonova je predlog gladko zavrnila.

O nespodobni ponudbi je prvi poročal časopis New York Times. Nespodobni zato, ker se Clintonovo vse od ponovne izvolitve Baracka Obame na položaj predsednika ZDA omenja kot najboljšo kandidatko za prvo predsednico ZDA, ki bi demokratom skoraj zagotovo zagotovila še najmanj štiriletno bivanje v Beli hiši.

V primeru, da se za kandidaturo ne bo odločila, pa jo lahko čaka tudi nominacija na položaj vrhovne sodnice ZDA. Ob teh dveh položajih se zdi županovanje New Yorku sicer zanimiva zamisel, vendar manj pomembna, ne glede na to, da v ZDA velja šala, da je vodenje osemmilijonskega mesta drugi najtežji položaj v državi, takoj za predsednikom ZDA.

Bloombergova ponudba gre tako bolje razumeti kot samopromocijo župana, ki bo prihodnjo jesen moral s položaja. To bi moral storiti že pred tremi leti, a je v mestnem svetu izsilil spremembo zakonodaje, kar mu je omogočilo še tretji županski mandat. Ključna oseba, ki mu je pri tem pomagala, je demokratska predsednica mestnega sveta Christine Quinn.

Bloombergova ponudba Clintonovi je nespodobna tudi s te strani. Quinnova se bo najverjetneje odločila za kandidaturo in je pričakovala Bloombergovo podporo. To lahko še vedno dobi, vendar bo njena vrednost sedaj po ponudbi Clintonovi nekoliko manjša.