Revija Reporter
Svet

Nemški kancler Izraelu obljubil nadaljnje dobave orožja

STA

16. okt. 2024 14:57 Osveženo: 14:57 / 16. 10. 2024

Deli na:

Nemški kancler Olaf Scholz (SPD)

Profimedia

Nemški kancler Olaf Scholz je danes Izraelu obljubil nadaljnje dobave nemškega orožja, rekoč da mu mora Nemčija pomagati ohraniti položaj, v katerem se lahko sam brani. Nemška vlada je sicer samo v zadnjih nekaj tednih odobrila za več kot 30 milijonov evrov izvoza vojaške opreme in streliva v Izrael, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Dobave potekajo in bodo zagotovo potekale tudi v prihodnje. Izrael se na to lahko zanese," je v govoru v bundestagu dejal Scholz in poudaril, da mora Nemčija Izraelu pomagati pri vzdrževanju položaja, v katerem se lahko sam brani.

"Izrael se lahko zanese na našo solidarnost - zdaj in v prihodnosti," je še dodal kancler, čigar država je v zadnjih osmih tednih odobrila izvoz vojaške opreme in streliva v Izrael v vrednosti približno 31 milijonov evrov.

Ob tem je sicer izpostavil, da prebivalci Gaze še vedno potrebujejo humanitarno pomoč in da je med spopadi na Bližnjem vzhodu treba spoštovati mednarodno pravo. Pozval je še k prekinitvi ognja tako v palestinski enklavi kot v Libanonu, kjer so izraelske sile danes nadaljevale napade, Iran pa je v luči nedavnega raketnega napada na Izrael posvaril, naj se ne igra z ognjem.

Zaradi dobav orožja ter zagotavljanja politične in finančne podpore Izraelu je Nikaragva 1. marca sprožila postopek proti Nemčiji na Meddržavnem sodišču v Haagu (ICJ). Očitala ji je, da s tem spodbuja izvajanje genocida v Gazi. Vendar pa je ICJ zahtevo po uvedbi izrednih ukrepov proti Berlinu zavrnil, češ da "okoliščine niso takšne", da bi državo lahko obtožili kršitve konvencije o genocidu.

V govoru se je Scholz dotaknil tudi vojne v Ukrajini in med drugim dejal, da se je z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom pripravljen pogovarjati o pravičnem miru. Pri tem je zagotovil, da nobene odločitve ne bodo sprejeli mimo Kijeva in brez posvetovanja z drugimi zaveznicami.