sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemški FAZ: Hrvati odpovedali po enem dnevu

Deli na:
Nemški FAZ: Hrvati odpovedali po enem dnevu

Foto: Bobo

Nemški dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) danes piše o begunski krizi, ki je zajela Evropo. Kot ugotavlja, je med Srbijo, Hrvaško, Madžarsko in Slovenijo prišlo do medsebojnega obdolževanja vlad, kdo je zatajil. Obenem dodaja, da je Slovenija glede vračanja migrantov v težavnem položaju zaradi nesodelovanja Hrvaške in upiranja migrantov.

Dopisnik časnika Karl-Peter Schwarz med drugim navaja, da je bila napoved hrvaškega premierja Zorana Milanovića, da njegova država beguncev na poti v Nemčijo ne bo ustavljala, v ospredju le en dan, nato pa je Hrvaška že zaprla mejne prehode s Srbijo. In medtem ko je v državo prispelo tisoče beguncev, se srbska, hrvaška, madžarska in slovenska vlada medsebojno obdolžujejo, kdo je v tej krizi zatajil.

Avtor članka obenem spomni na Milanovićevo napoved, da bodo begunce oskrbeli z vodo in hrano ter po potrebi tudi zdravstveno oskrbeli, ampak da beguncev ne bodo registrirali, saj si ti želijo naprej v države schengenskega območja, kot sta Madžarska in Slovenija. "Slovenija lahko, tako kot Madžarska, zapre svoje mejne prehode, a je očitno iluzorno, da bi begunce ustavila več sto kilometrov dolga zelena meja," meni Schwartz, ki obenem ugotavlja, da migranti sedaj ne morejo na legalen način na Hrvaško niti vstopiti niti jo zapustiti.

Nadalje časnik pojasnjuje, da se Avstrija in Slovenija medtem upirata hrvaškemu predlogu, da bi naredili begunski koridor do Nemčije, kot je predlagal Milanović. Kot dodaja, je takšno stališče Zagreba po navedbah slovenskega premierja Mira Cerarja kot prvo nepravilno, saj nikoli ni bilo govora o tovrstnem dogovoru, kot drugo pa je nevarno, saj nekaj obljubljajo, kar ni izvedljivo, saj se mora Slovenija držati obveznosti znotraj schengna.

Schwartz še piše, da je v noči na petek slovenska policija ustavila mednarodni vlak med Zagrebom in Zürichom, na katerem je bilo okoli 150 beguncev, ki so jih prepeljali v Center za tujce v Postojni. Več sto drugih so policisti prestregli na zeleni meji. "Za slovenske oblasti bi lahko težavo predstavljajo vračanje migrantov na Hrvaško, ne le zato, ker se zdi Hrvaška manj kooperativna, ampak tudi zato, ker se migranti pri vsakem poskusu, ki preprečuje njihovo pot na sever, upirajo," sklene Schwarz.