Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

FAZ: Oprostitev Fincev je dobra novica za Janšo

Deli na:
FAZ: Oprostitev Fincev je dobra novica za Janšo

Foto: Bobo

Oprostititev menedžerjev finske Patrie je dobra novica za nekdanjega slovenskega predsednika vlade Janeza Janšo, ki je bil v Ljubljani na prvi stopnji zaradi korupcije obsojen na dve leti zapora in visoko denarno kazen, ugotavlja nemški dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

FAZ povzema razsodbo finskega sodišča, ki je nekdanjega šefa Patrie Jormo Wiitakorpija in sodelavce oprostilo obtožb podkupovanja slovenskih politikov pri pridobitvi posla z oklepniki za slovensko vojsko. Navaja tudi povezan proces v Avstriji, kjer je bil aprila lani na tri leta zapora obsojen lobist Hans-Peter Riedl.

Sodišče se je pri obsodbi Janše naslanjalo na dokazni material, ki je po mnenju sodišča kazal na "kriminalno ozadje" orožarskega posla, ugledni slovenski pravniki pa so sodišču očitali, da Janša ni bil deležen poštenega sojenja, piše FAZ. "Tožilstvo ni razkrilo ne kraja ne načina očitanega zločina."

Proces na Finskem je sledil sojenjema v Avstriji in Sloveniji, v katerih so bili uporabljeni tudi na Finskem pridobljeni dokazi. Neučinkovitost teh dokazov na Finskem sodišču mora vplivati tudi na omenjena procesa, kajti če podkupnina ni bila ne izplačana ne ponujena, tudi ni mogla biti sprejeta, ugotavlja FAZ.

Za slovensko državno tožilstvo je sodba finskega sodišča "hud fiasko", je za FAZ zadevo komentiral nekdanji ustavni sodnik Tone Jerovšek. Tako imenovani finski dokazi, na katere se je v glavnem opirala slovenska sodba, na drugi stopnji ne bi smeli biti upoštevani.