zirija znan obraz 2019 Odkrito.si

Zamenjali so uveljavljene žirante oddaje Znan ...

chynna deese, lucas robertson Svet24.si

Spoznala sta se na Hrvaškem, umorili so ju v ...

lev 1 Petisvet.si

Andreja Novak: tedenski horoskop od 23. 7. do 28. ...

natakar Svet24.si

Pomanjkanje kadra: Natakar, »špricar«, prosim! ...

Dijana Milojković Svet24.si

Dijana se je borila kot levinja, bilo je zaman: ...

Tanja Postružnik Njena.si

Voditeljica Ljubezni po domače ničesar ne jemlje...

rasema kosovar2 Njena.si

Rasema pokazala, kako vroče jo je ljubil ...

Svet

Guterres za neodvisno preiskavo incidenta v Omanskem zalivu

Deli na:
Guterres za neodvisno preiskavo incidenta v Omanskem zalivu

Foto: Profimedia - Antonio Guterres

Po napadu na dva tankerja v Omanskem zalivu v četrtek se je generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres danes zavzel za neodvisno preiskavo. Opozoril je, da nima pristojnosti, da bi sprožil preiskavo, za to je odgovoren Varnostni svet ZN, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Zelo pomembno je vedeti resnico. In zelo pomembno je razčistiti odgovornost. To je seveda možno le, če obstaja neodvisna instanca, ki preveri ta dejstva," je dejal Guterres po srečanju z generalnim sekretarjem Arabske lige Ahmedom Abdulom Gejtom.

Dodal je, da lahko preiskavo sproži Varnostni svet ZN. Na zasedanju v četrtek pa VS ZN zaradi sporov ni sprejel nobenih ukrepov.

Gejt je označil Iran za problematično silo na Bližnjem vzhodu. Na ugibanja, da skuša druga država podtakniti odgovornost za napad Iranu, je dejal, da ne verjame niti za minuto, da bi "kakšna arabska država skušala ovirati pomorsko pot in se s tem ustreliti v nogo".

Iran ni arabska država in ne pripada Arabski ligi. Organizacija s sedežem v Kairu ima več kot 20 članic, največj vpliva pa ima Savdska Arabija, ki je že leta v sporu z Iranom.

Pred obalo Omanskega zaliva sta bila v četrtek napadena dva tankerja, ki ju je zajel ogenj, posadki obeh ladij pa so morali evakuirati. Norveška pomorska agencija je potrdila, da so na krovu naftnega tankerja Front Altair, ki je v lasti norveškega ladjarja Frontline, odjeknile tri eksplozije. Napaden je bil tudi tanker Kokuka Courageous, ki ga upravlja japonsko podjetje in je tovoril metanol.

Washington je obtožil Teheran, da izvaja sabotažo na tankerje na območju, a Iran vsakršno vpletenost zanika.

Loading...