Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Guterres za neodvisno preiskavo incidenta v Omanskem zalivu

Deli na:
Guterres za neodvisno preiskavo incidenta v Omanskem zalivu

Antonio Guterres - Foto: Profimedia

Po napadu na dva tankerja v Omanskem zalivu v četrtek se je generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres danes zavzel za neodvisno preiskavo. Opozoril je, da nima pristojnosti, da bi sprožil preiskavo, za to je odgovoren Varnostni svet ZN, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Zelo pomembno je vedeti resnico. In zelo pomembno je razčistiti odgovornost. To je seveda možno le, če obstaja neodvisna instanca, ki preveri ta dejstva," je dejal Guterres po srečanju z generalnim sekretarjem Arabske lige Ahmedom Abdulom Gejtom.

Dodal je, da lahko preiskavo sproži Varnostni svet ZN. Na zasedanju v četrtek pa VS ZN zaradi sporov ni sprejel nobenih ukrepov.

Gejt je označil Iran za problematično silo na Bližnjem vzhodu. Na ugibanja, da skuša druga država podtakniti odgovornost za napad Iranu, je dejal, da ne verjame niti za minuto, da bi "kakšna arabska država skušala ovirati pomorsko pot in se s tem ustreliti v nogo".

Iran ni arabska država in ne pripada Arabski ligi. Organizacija s sedežem v Kairu ima več kot 20 članic, največj vpliva pa ima Savdska Arabija, ki je že leta v sporu z Iranom.

Pred obalo Omanskega zaliva sta bila v četrtek napadena dva tankerja, ki ju je zajel ogenj, posadki obeh ladij pa so morali evakuirati. Norveška pomorska agencija je potrdila, da so na krovu naftnega tankerja Front Altair, ki je v lasti norveškega ladjarja Frontline, odjeknile tri eksplozije. Napaden je bil tudi tanker Kokuka Courageous, ki ga upravlja japonsko podjetje in je tovoril metanol.

Washington je obtožil Teheran, da izvaja sabotažo na tankerje na območju, a Iran vsakršno vpletenost zanika.