kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemška SDP za vsaj 850 evrov pokojnine in proti upokojitvi s 67 leti

Deli na:
Nemška SDP za vsaj 850 evrov pokojnine in proti upokojitvi s 67 leti

Foto: Reuters

Po novem kandidatu za kanclerja so nemški socialdemokrati (SPD), največja opozicijska stranka v Nemčiji, sedaj postregli še z novim konceptom upokojevanja. Na včerajšnjem mini kongresu stranke so po skoraj letu dni razprav sklenili, da mora biti minimalna pokojnina 850 evrov ter da se upokojitvena starost zaenkrat ne bi smela zvišati na 67 let.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, so se člani levosredinskih socialdemokratov, ki so se včeraj zbrali v Berlinu, brez glasov proti strinjali, da bi morala minimalna pokojnina za ljudi, ki so dolga leta plačevali v pokojninsko blagajno, znašati najmanj 850 evrov mesečno.

Sklenili so še, da bi morali biti vsi, ki so v pokojninsko blagajno plačevali 45 let, upravičeni do polne pokojnine. Poleg tega zahtevajo suspendiranje zvišanja upokojitvene starosti s 65 na 67 let, dokler ne bo zaposlena vsaj polovica delojemalcev, starih med 60 in 64 let.

Kot je ob tem poudaril vodja SPD Sigmar Gabriel, so tako postali prva stranka v Nemčiji z jasnim konceptom glede politike upokojevanja.



Kot sicer dodaja dpa, odločitve glede najbolj sporne točke - za koliko bi se smela znižati raven pokojnin do leta 2030 - v SPD tokrat niso sprejeli in so jo preložili na kasnejši čas. Pokojnina v Nemčiji trenutno v povprečju znaša okoli 50 odstotkov neto plače.

Gabriel je poudaril, da je za boj proti nižjim pokojninam ključno, da se opredeli minimalni zakonsko določeni dohodek ter se dosega na splošno višje plače.

Tudi Peer Steinbrück, ki ga je predsedstvo SPD v začetku oktobra izbralo za kanclerskega kandidata na parlamentarnih volitvah prihodnje leto, je menil podobno - da je najboljši recept za preprečitev revščine v starosti to, da se določi minimalna plača, izboljša plačilo tistim, ki niso zaposleni za nedoločen čas, ter na sploh omeji atipične oblike zaposlovanja in s tem izboljša položaj delavcev.