klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

medved Svet24.si

Srečanje z medvedom – kako ravnati?

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Jure Godler Revija Stop

Godler in Prevc skupaj v stand-up?

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemška klinika je manipulirala s čakalno vrsto čakajočih na presaditev jeter

Deli na:
Nemška klinika je manipulirala s čakalno vrsto čakajočih na presaditev jeter

Foto: Arhiv Reporterja

Nemško tožilstvo je začelo preiskavo v transplantacijskem centru univerzitetne klinike v Leipzigu, kjer naj bi zdravniki več deset pacientom, ki so čakali na presaditev jeter, omogočili, da so preskočili čakalno vrsto. V kliniki so zaradi afere suspendirali tri zdravnike.

Univerzitetna klinika v Leipzigu je v torek javnosti razkrila, da je med letoma 2010 in 2012 prihajalo do manipulacij pri presajanju jeter. Tako so 38 pacientov, ki so imeli težave z jetri, vodili kot dializne primere, čeprav to niso bili, tako pa so jim omogočili, da so se v čakalni vrsti uvrstili naprej, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zaradi odkritja manipulacij so že decembra za nedoločen čas na dopust poslali direktorja transplantacijskega centra in še dva zdravnika. Direktor leipziške klinike Wolfgan Fleig pa je v sredo dejal, da ne more ne izključiti ne potrditi, da je v aferi prišlo tudi do podkupovanja.

Afera v Leipzigu je razjezila nemško javnost, saj so podobne manipulacije že lani razkrili v transplantacijskih centrih v Münchnu, Götingenu in Regensburgu.



Predsednik nemške zdravniške zbornice Frank Ulrich Montgomery pa za današnjo izdajo časnika Frankfurter Allgemeine Zeitung ni mogel izključiti možnosti, da bodo med izvajanjem nadzora, ki je v teku, tudi v preostalih transplantacijskih centrih odkrili podobne manipulacije.

V Nemčiji je skupaj 47 transplantacijskih centrov, tamkajšnje združenje za zaščito bolnikov pa se je zaradi afer zavzelo za to, da se njihovo število prepolovi. Zato se je zavzel tudi vodja nemške ustanove za presajanje organov Günter Kirste, ki je dejal, da se mora v transplantacijskih centrih nujno nekaj spremeniti.

Po mnenju vodje združenja za zaščito bolnikov Eugena Bryscha bi bila lahko razlog za manipulacije s čakalnimi vrstami tudi škodljiva konkurenca med transplantacijskimi centri, ki sicer krepi prestiž univerzitetnih klinik. H tovrstni konkurenci naj bi sicer prispevalo tudi dejstvo, da po vsem svetu primanjkuje donatorjev organov.