mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemčija zaradi umora Gruzijca v Berlinu izgnala ruska diplomata

Deli na:
Nemčija zaradi umora Gruzijca v Berlinu izgnala ruska diplomata

Brandenburška vrata - Foto: Katja Kaja Mejač

Nemčija je včeraj iz države izgnala dva ruska diplomata. Za to so se odločili, potem ko je nemško zvezno tožilstvo sporočilo, da bi lahko za avgustovskim umorom Gruzijca v Berlinu stala Moskva. Rusija je zanikala vpletenost in napovedala povračilne ukrepe.

Konec avgusta je bil 40-letni Zelimkan Kangošvili v berlinskem parku Kleiner Tiergarten dvakrat od blizu ustreljen v glavo. Ubil naj bi ga Rus, ki so ga aretirali kmalu zatem. Policija ga je identificirala kot Vadima S. 49-letnik z ruskim državljanstvom od aretacije molči, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nemško zvezno tožilstvo je včeraj sporočilo, da je od berlinskih oblasti prevzelo preiskavo. To se običajno zgodi, ko obstaja sum, da je v primer vpletena obveščevalna služba tuje države. Tožilstvo na podlagi dokazov sklepa, "da je bil umor izveden po naročilu ruskih državnih agencij ali agencij Avtonomne čečenske republike, ki je del Rusije".

Na nemškem zunanjem ministrstvu so kasneje zapisali, da ruske oblasti kljub stalnim pozivom niso v zadostni meri sodelovale v preiskavi umora, zaradi česar so se odločili za izgon dveh ruskih diplomatov. "Zunanje ministrstvo je danes dva uslužbenca ruskega veleposlaništva razglasilo za nezaželeni osebi s takojšnjim učinkom," so poudarili.

Izgon je ob robu vrha Nata v Londonu komentirala tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki je prav tako pojasnila, da so se za to odločili, ker Rusija ni sodelovala pri preiskavi primera. "V dvostranskih odnosih na žalost nismo prejeli aktivne pomoči pri razjasnjevanju incidenta," je pojasnila.

V Kremlju so včeraj zanikali vpletenost v umor. "Tu ni resnih sumov niti jih ne more biti. Kaj ima to z ruskimi oblastmi? To so povsem neutemeljene domneve," je poudaril tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov.



Tudi na ruskem zunanjem ministrstvu so za rusko tiskovno agencijo Tass povedali, da je izgon dveh ruskih diplomatov iz Nemčije neutemeljen. "Takšen spolitiziran pristop k preiskavi je nesprejemljiv. Prisiljeni bomo sprejeti enakovredne povračilne ukrepe," so dodali.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je kasneje pojasnil, da se še odločajo, kako se bodo odzvali. "Smo preudarni ljudje. Najprej bomo preučili, česa smo obtoženi in zakaj se to dogaja," je povedal.

Britanska preiskovalna skupina Bellingcat je sicer na svoji spletni strani zapisala, da je priprti osumljenec uporabljal lažno identiteto. V resnici naj bi šlo za 54-letnega Vadima Nikolajeviča Krasikova, ki je odrasel v Kazahstanu, ko je bil ta še del Sovjetske zveze, kasneje pa je živel v Sibiriji.

Obtožen naj bi bil že umora ruskega poslovneža v Moskvi leta 2013. Rusija je za njim razpisala Interpolovo tiralico, a jo je nato odpravila in mu omogočila izdajo lažne identitete, navaja Bellingcat.

Umor 40-letnega Gruzijca čečenske narodnosti, ki je bil v Nemčiji od leta 2016, primerjajo z lansko zastrupitvijo nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala v Veliki Britaniji, za katero naj bi stala Rusija. Zaradi tega primera so se močno zaostrili odnosi med Londonom in Moskvo.