sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

nkbm_bobo Reporter.si

Poraz NKBM: z diletantsko tožbo hotela ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemčija zaradi begunske krize ponovno uvedla nadzor na mejah, zlasti z Avstrijo

Deli na:
Nemčija zaradi begunske krize ponovno uvedla nadzor na mejah, zlasti z Avstrijo

Foto: Reuters

Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je danes v Berlinu tudi uradno potrdil, da Nemčija zaradi begunske krize ponovno uvaja nadzor na mejah. Cilj je omejitev begunskega vala. Bodo pa v Nemčiji lahko ostali begunci, ki so tja že prišli, je dodal po navedbah nemške tiskovne agencije dpa.

"Nemčija začasno ponovno uvaja nadzor na svojih mejah, posebej z Avstrijo. Cilj je omejitev sedanjega navala beguncev v Nemčijo in zagotovitev reda. To je pomembno tudi iz varnostnih razlogov," je dejal de Maiziere v kratki izjavi za javnost.

Begunci morajo razumeti, da "ne morejo izbirati držav, kjer bodo zaprosili za zaščito", je še opozoril. V skladu s pravili EU je za osebe, ki zaprosijo za zaščito, dolžna poskrbeti prva varna država, v katero vstopijo.

Na to je spomnil tudi de Maiziere in dejal, da Nemčija po veljavni evropski zakonodaji ni dolžna prevzeti odgovornosti za večino iskalcev zaščite. Vse članice EU je pozval, naj beguncev, ki prihajajo v unijo, ne zgolj registrirajo, pač pa poskrbijo tudi za postopke v zvezi z azilom. Nemčija vsega ne zmore sama, potrebna je solidarnost, je poudaril.

Kot je povedal, so se za ukrep odločili po posvetu z avstrijskimi oblastmi. Na mejo z Avstrijo naj bi po neuradnih navedbah nemškega Bilda poslali 2100 nemških policistov. Kot dodaja časnik, naj bi nameravali kontrole uvesti tudi na meji v Češko in Poljsko.

Poleg tega so danes ob 17. uri na željo Berlina ustavili železniški promet med Avstrijo v Nemčijo v obe smeri, so sporočili z avstrijskih železnic. Po navedbah avstrijske tiskovne agencije APA je bilo takrat na vlakih, namenjenih iz Avstrije v Nemčijo, okoli 1800 beguncev. Predstavnica nemških železnic je kasneje pojasnila, da bo ukrep veljal do 6. ure v ponedeljek zjutraj.

Avstrijski kancler Werner Faymann je v prvem odzivu na potezo Berlina dejal, da Avstrija ne načrtuje podobnega ukrepa in ne namerava uvesti kontrol na meji z Madžarsko. Dodal je, da za zdaj ni mogoče predvideti, kako bo nemški ukrep vplival na razmere v Avstriji.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pa je po pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel izrazil zaskrbljenost glede evropskega sistema odprtih meja. Iz Bruslja so kasneje sporočili, da so ukrepi Berlina "na prvi pogled" v skladu s pravili, Evropska komisija pa bo skrbno spremljala razmere in o tem seznanjala Evropski parlament in Svet EU, kot to predvidevajo schengenska pravila.

"Cilj naših ukrepov mora biti, da pomagamo zagotoviti vrnitev k normalnemu schengenskemu sistemu odprtih meja med članicami schengena, kakor hitro bo to mogoče. Današnja nemška odločitev jasno kaže, kako nujen je dogovor o ukrepih Evropske komisije za obvladanje begunske krize," so še zapisali v sporočilu.

Nemčija, glavni cilj večine beguncev, jim je sprva na široko odprla vrata. Zdaj se je potegnila nazaj, potem ko je samo v München je v zadnjih dveh tednih prispelo 63.000 beguncev.

Zelo je v zadnjih dneh obremenjena tudi sosednja Avstrija. V Nickelsdorf na meji z Madžarsko je samo danes prispelo 8000 beguncev, skupaj pa jih danes pričakujejo okoli 10.000, poroča APA. Kljub ogromnemu navalu je predstavnik tamkajšnje policije dejal, da do morebitnih drugačnih navodil z Dunaja ne bodo spreminjali dosedanje politike ravnanja z begunci in "jih zagotovo ne bodo nasilno pošiljali nazaj na Madžarsko".