Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemčija: Podpora konservativnemu bloku Merklove najvišje v osmih letih

Deli na:
Nemčija: Podpora konservativnemu bloku Merklove najvišje v osmih letih

Foto: Reuters

Podpora konservativnemu političnemu bloku nemške kanclerke Angele Merkel je dosegla najvišjo raven v zadnjih osmih letih, kaže danes objavljena raziskava javnega mnenja. Merklovo osebno podpira 65 odstotkov volivcev, kaže raziskava, ki jo je opravila televizija ZDF.

Nemška vladajoča koalicija krščanskih demokratov (CDU/CSU) med anketiranimi uživa 43-odstotno podporo, kar je eno odstotno točko več kot v zadnji raziskavi, opravljenimi pred tremi tedni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

To je največja podpora, kar jo je zavezništvo prejelo s strani volivcev, odkar je Merklova leta 2005 prevzela vodenje največjega evropskega gospodarstva.

Hkrati je podpora opozicijskim Socialnim demokratom (SPD) upadla na najnižjo raven v zadnjih dveh letih in je 26-odstotna. V primerjavi z zadnjo raziskavo gre za padec podpore v višini dveh odstotnih točk.


Podpora Merklovi se zvišuje kljub predvolilnemu programu, ki je bil sprejet v nedeljo in ga številni ocenjujejo za nerealnega. Program vsebuje veliko obljub o podporah nemškim družinam in upokojencem, za okrepitev izobraževalnega sistema in raziskav, napovedujejo pa tudi višje investicije v gradnjo cestne infrastrukture. Od kje naj bi prišel denar za vse to, pa ni znano.

Nemška kanclerka pa uživa tudi visoko osebno podporo. Kot kanclerko bi jo podprlo 65 odstotkov volivcev, njenega protikandidata Peera Steinbrücka pa le 27 odstotkov.

Medtem ko vse kaže, da bo blok CDU/CSU po septembrskih volitvah največja politična stranka v nemškem parlamentu, pa bo morala morda Merklova iskati nove koalicijske partnerje. Po raziskavi ZDF bi namreč koalicijski liberalci (FDP) na volitvah prejela le štiriodstotno podporo in se ji tako ne bi uspelo uvrstiti v parlament.

Zeleni, ki bi lahko na drugi strani oblikovali koalicijo s SDP, lahko trenutno računajo na 13 odstotkov glasov volivcev, kar pomeni, da tudi ti dve stranki ne bi uspele zbrati večine za oblikovanje vlade. V parlament bi se sicer po rezultatih ankete uvrstila še Levica, ki bi zbrala šest odstotkov glasov, še poroča dpa.