palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemčija nehala s pregonom satirika, ki je razkuril Erdogana

Deli na:
Nemčija nehala s pregonom satirika, ki je razkuril Erdogana

Foto: Getty Images

Nemško tožilstvo je zaustavilo preiskavo proti moderatorju nemške televizije ZDF in satiriku Janu Böhmermannu zaradi domnevne razžalitve turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Kot so sporočili iz tožilstva, je preiskava pokazala, da ni mogoče dokazati kaznivega dejanja.

"Z vidika pretiravanja (...) ni dokazov, da bi šlo za resnem napad na osebni ali družbeni ugled turškega predsednika," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ugotovilo tožilstvo.

Böhmermann je 31. marca v svoji oddaji na javni televiziji ZDF Erdogana v pesmi med drugim obtožil, da najraje zatira manjšine, še posebej Kurde, ter pri tem gleda otroško pornografijo in spolno občuje z živalmi.

Čeprav so mnogi Nemci Böhmermannovo pesem označili za neokusno, je primer sprožil žgočo razpravo o pravici do svobode govora in tudi o tem, ali ne bi bilo treba zakona, ki prepoveduje žaljenje tujih dostojanstvenikov, odpraviti.

Böhmermann je sicer pojasnil, da je pesem odziv na po njegovem mnenju pretirano razburjenje turške politike zaradi neke druge satirične pesmi, objavljene marca na nemškem radiu NDR. V njej so Erdoganu očitali pretirano zapravljanje in zatiranje državljanskih svoboščin, a v veliko milejšem in manj žaljivem tonu od Böhmermannovega. Kot je dejal, so želeli na ZDF pokazati, kaj so dejansko meje satire in svobode govora v Nemčiji.