pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemčija korak bližje vinjetam za osebna vozila

Deli na:
Nemčija korak bližje vinjetam za osebna vozila

Foto: Wikimedia

Nemška vlada je danes sprejela sporni predlog uvedbe vinjet za tujce, ki se vozijo po nemških avtocestah, ter ga poslala v potrditev v parlament. V postopku bo odločilno vprašanje, ali je načrt skladen z evropskim pravnim redom, komisarka za promet Violeta Bulc je v to že podvomila.

Zvezna vlada je danes podprla osnutka dveh zakonov, ki sta potrebna za uvedbo vinjet, je poročala nemška tiskovna agencija. Z njima se uvaja dajatev za uporabo infrastrukture ter prenavlja obdavčitev motornih vozil.

Po tem predlogu bodo cestnino za vožnjo po nemških avtocestah plačevali tako nemški državljani kot tujci, vendar pa jo bodo prvi dobili povrnjeno skozi znižanje davka na motorna vozila. Načrtovane so dnevne, dvotedenske in letne vinjete.

Nemčija namerava vinjete uvesti v začetku leta 2016, letne prihodke pa ocenjuje v višini približno 700 milijard evrov. Ko bo odštela stroške, naj bi ji za investicije v prometno omrežje ostalo 500 milijonov evrov letno.

Po mnenju Evropske komisije ta predlog ni skladen s pravnim redom EU. Slovenska komisarka je tako ta teden v pismu nemškemu prometnemu ministru Alexandru Dobrindtu zapisala, da bi trenutno predlagani sistem pomenil kršitev osnovnega načela nediskriminacije.

Namero, da Nemčija za tujce uvede vinjete za vožnjo po avtocestah, so ostro kritizirale tudi nekatere sosednje države, med njimi Avstrija in Nizozemska.