bik Svet24.si

Od večne zvestobe do hude trme: Biki v sebi ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

ivan zidar grob pl Reporter.si

Skrivni zaklad Ivana Zidarja: razkrivamo ...

Sha’carri Richardson Ekipa24.si

Nikoli prej tako razgaljene?! Dres Američank za ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemčija bo vzpostavila centralni register neonacistov

Deli na:
Nemčija bo vzpostavila centralni register neonacistov

Foto: Reuters

Nemški parlament je v četrtek z veliko večino glasov podprl vzpostavitev centralnega registra neonacistov v državi, katerega namen je izboljšati izmenjavo podatkov med policijo in uradi za zaščito ustave na zvezni in deželni ravni. Po besedah nemškega notranjega ministra Hans-Petra Fridricha gre za "mejnik v boju proti skrajnim desničarjem".

Centralni register bo omogočil sistematično obdelavo podatkov. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, so vzpostavitev centralnega registra poleg poslancev vladajoče črno-rumene koalicije podprli tudi opozicijski socialdemokrati. Proti so bili Levica in Zeleni, ki so imeli ustavnopravne pomisleke.

V centralnem registru bodo zbrani podatki o vseh desničarskih skrajnežih v Nemčiji, ki pozivajo ali podpirajo nasilje. Prav tako bodo hranili podatke o kontaktnih osebah, ki bi lahko bile domnevni voditelji ali podporniki iz ozadja. V registru bodo dostopni osnovni podatki kot ime, naslov in rojstni datum. Druge podatke, kot so številke transakcijskega računa in telefonske številke, pa naj bi preiskovalci lahko dobili samo na podlagi ustreznega naloga.

V Nemčiji so se za vzpostavitev centralnega registra neonacistov odločili, ko so na dan prišle pomanjkljivosti v preiskavah umorov v Nemčiji, ki so jih zakrivili desničarski skrajneži iz skupine z imenom Nacionalsocialistično podzemlje (NSU). Ti so lahko prav zaradi nezadovoljivega sodelovanja med policisti in uradi za zaščito ustave več let nekaznovano morili po državi.