Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemčija bo vzpostavila centralni register neonacistov

Deli na:
Nemčija bo vzpostavila centralni register neonacistov

Foto: Reuters

Nemški parlament je v četrtek z veliko večino glasov podprl vzpostavitev centralnega registra neonacistov v državi, katerega namen je izboljšati izmenjavo podatkov med policijo in uradi za zaščito ustave na zvezni in deželni ravni. Po besedah nemškega notranjega ministra Hans-Petra Fridricha gre za "mejnik v boju proti skrajnim desničarjem".

Centralni register bo omogočil sistematično obdelavo podatkov. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, so vzpostavitev centralnega registra poleg poslancev vladajoče črno-rumene koalicije podprli tudi opozicijski socialdemokrati. Proti so bili Levica in Zeleni, ki so imeli ustavnopravne pomisleke.

V centralnem registru bodo zbrani podatki o vseh desničarskih skrajnežih v Nemčiji, ki pozivajo ali podpirajo nasilje. Prav tako bodo hranili podatke o kontaktnih osebah, ki bi lahko bile domnevni voditelji ali podporniki iz ozadja. V registru bodo dostopni osnovni podatki kot ime, naslov in rojstni datum. Druge podatke, kot so številke transakcijskega računa in telefonske številke, pa naj bi preiskovalci lahko dobili samo na podlagi ustreznega naloga.

V Nemčiji so se za vzpostavitev centralnega registra neonacistov odločili, ko so na dan prišle pomanjkljivosti v preiskavah umorov v Nemčiji, ki so jih zakrivili desničarski skrajneži iz skupine z imenom Nacionalsocialistično podzemlje (NSU). Ti so lahko prav zaradi nezadovoljivega sodelovanja med policisti in uradi za zaščito ustave več let nekaznovano morili po državi.