stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemci z novim davkom zaradi vse starejšega prebivalstva, Merklova govorice zanika

Deli na:

Nemčija razmišlja o uvedbi novega davka, s katerim bi ublažili posledice hitrega staranja družbe, v današnji izdaji piše nemški dnevnik Die Welt. Vladajoči krščanski demokrati (CDU) bodo predlagali, da bi za premostitev demografske krize v državi z vse več starejšimi in vse manj rojstvi vsi državljani nad 25 let prispevali del dohodka.

Po poročanju Die Welta, ki ga je povzela francoska tiskovna agencija AFP, naj bi vladajoči krščanski demokrati (CDU) predlagali, da bi za premostitev demografske krize v državi z vse več starejšimi in vse manj rojstvi vsi državljani nad 25 let prispevali del dohodka.

Časnik je še poročal, da naj za zdaj še ne bi bilo določeno, za kakšen delež dohodka naj bi šlo, glede na nekatere predloge pa naj bi novi davek znašal okoli odstotka mesečnega dohodka posameznika.

Denarja, ki naj bi ga zbrali z novim davkom, naj ne bi namenili neposredno upokojencem, temveč naj bi z njim preprečili "eksplozijo stroškov socialnega zavarovanja" oziroma zmanjšanje neravnovesij zaradi upadanja števila delovno aktivnih prebivalcev na eni in hitrega naraščanja števila upokojencev na drugi strani.

Tiskovni predstavnik Merklove Steffen Seibert je danes v odzivu na pisanje Die Welta poudaril, da ne načrtujejo "nobenega novega davka v kakršnem koli smislu", poroča nemška tiskovna agencija dpa.


Dodal je, da bo Berlin še ta mesec predstavil strategijo, s katero se bo Nemčija soočila z demografsko krizo, ki jo prinaša starajoče prebivalstvo. Kot je pred tem poročala AFP, bo to prva demografska strategija v Nemčiji, ki bo upoštevala staranje prebivalstva.

Strategija naj bi med drugim izpostavila pomen politik za povečanje rodnosti v Nemčiji, ki je trenutno ena najnižjih v Evropi. Dosedanji programi za spodbujanje rojstev so imeli sicer po poročanju dpa le malo učinka.

Zaradi nastalega stanja so nekateri nemški konservativni politiki predlagali, da bi odrasli brez otrok plačevali poseben davek, saj naj bi družine z otroki pri zagotavljanju prihodnosti države nosile večje breme. S tem so sprožili nemalo ogorčenja.

V vladni koaliciji v Berlinu, ko jo poleg CDU sestavljajo še liberalci, pa so se pojavila razhajanja zaradi načrtov, da bi bi bile družine, ki otrok ne pošiljajo v vrtce, upravičene do posebne podpore. Poleg FDP naj bi tem načrtom nasprotovalo tudi 24 poslancev CDU, kritiki pa poudarjajo, da bi tovrstne podpore matere spodbujale, da ostajajo doma, namesto da bi odšle v službo.

Po ocenah nemškega statističnega urada naj bi se število prebivalcev Nemčije do leta 2060 s sedanjih 82 milijonov zmanjšalo na 65 milijonov. Pri tem bo delež starejših od 65 let, ki danes znaša 20 odstotkov, leta 2060 znašal 34 odstotkov, še poroča AFP.