nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nekdanji nemški predsednik Wulff na zatožni klopi

Deli na:
Nekdanji nemški predsednik Wulff na zatožni klopi

Foto: Reuters

Danes bo prvič v zgodovini Nemčije pred sodišče kot obtoženec stopil kateri od nekdanjih predsednikov te države. 54-letni Christian Wulff se bo moral zagovarjati zaradi obtožb o sprejemanju uslug, preden je postal predsednik, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Wulff je s položaja nemškega predsednika odstopil lani, potem ko so mediji razkrili korupcijski škandal. Doslej najmlajši nemški predsednik je položaj zasedal manj kot dve leti.

Na njegov račun je bilo sicer veliko očitkov, pred sodiščem pa se bo moral nazadnje zagovarjati le zaradi enega primera. Ta se nanaša na čas, ko je bil Wulff še ministrski predsednik nemške zvezne dežele Spodnja Saška. Takrat naj bi poskušal zagotoviti denar za financiranje filma svojega prijatelja Davida Groenewolda, potem ko je Groenewold pokril nekatere stroške obiska Wulffa in njegove soproge na Oktoberfestu v Münchnu.

Wulff je dobra dva meseca zatem koncern Siemens zaprosil, "naj se močneje vključi v projekt". Projekt naj bi bil Groenewoldov film o direktorju Siemensa, ki je med drugo svetovno vojno na Kitajskem rešil več tisoč življenj.



Sojenje se bo osredotočilo na ugotavljanje, ali je Wulff vedel za plačani račun s strani Groenewolda. Sam trdi, da ni vedel za vrtoglavo visoko ceno sobe, v kateri sta bivala z ženo, pa tudi tega ne, da je njegov prijatelj pomagal pokriti račun. Trdi tudi, da je bila podpora domačim podjetjem del njegove predsedniške vloge. Poravnavo, po kateri bi moral plačati 20.000 evrov kazni, je zavrnil.

Wulff je dolgo veljal za enega od najbolj nadarjenih politikov v krščanskih demokratih kanclerke Angele Merkel. Za premiera Spodnje Saške je bil izvoljen pri komaj 43 letih, pri 51 pa je postal nemški predsednik. Čeprav ga pred izvolitvijo za predsednika večina Nemcev skorajda ni poznala, je skupaj s svojo takratno ženo Bettino v nemških medijih kmalu pridobil status zvezd.

Razsodbe najverjetneje ne bo pred aprilom.