tat, tatvina, trgovina Svet24.si

Otroci in odrasli skupaj kradli: v petek dopoldne ...

toča, uničen pridelek, škoda, Svet24.si

Zadnje neurje s točo bi lahko omilili, a je na ...

grad-poženik Necenzurirano

Bi kupili grad? Prodaja se tudi zaradi bivšega ...

tina gaber robert golob pl Reporter.si

Redek prizor: Robert in Tina, Janez in Urška so ...

nogomet slovenija - srbija Ekipa24.si

Dan D za Slovence! V Kölnu obračun z Anglijo za ...

Kaj nam je želela sporočiti? Odkrito.si

Nova teorija zarote! Kate nam želi sporočiti, da...

oblak Ekipa24.si

Uau! Navijači so se pojavili na slovenskem ...

Svet

Nekdanji islandski premier Haarde kriv za krizo, a kaznovan ne bo

Deli na:

Posebno sodišče v Reykjaviku je nekdanjega predsednika islandske vlade Geira Haardeja danes spoznalo za krivega v eni od štirih točk obtožnice v zvezi z njegovo odgovornostjo v finančni krizi, zaradi katere se je oktobra 2008 sesul islandski finančni sektor. Sodišče je sicer razsodilo, da Haarde zaradi svojega ravnanja ne bo kaznovan.

Sodišče je Haardeja, ki je odstopil januarja 2009, spoznalo za krivega, ker ni sklical izredne seje vladnega kabineta spričo krize islandskega bančnega sektorja. Je bil pa nekdanji premier oproščen obtožb glede malomarnosti, poročajo tuje tiskovne agencije.

V izjavi za novinarje po razsodbi sodišča je Haarde že napovedal, da se bo pritožil na razsodbo, da je kriv, ker ni sklical seje vladnega kabineta. Sodišču pa je očital, da je bila njegova odločitev politično motivirana. Po njegovem je bilo sodišče pod pritiskom, da ga mora spoznati za krivega vsaj v eni točki, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. 61-letni konservativni politik vse obtožbe zavrača in poudarja, da so neutemeljene.

Haarde je doslej edini premier na svetu, ki se je zaradi finančne krize znašel pred sodiščem. Proces proti njemu je potekal pred landsdomurjem, posebnim islandskim sodiščem za sedanje in bivše ministre, ki so ga tokrat sklicali prvič. V najslabšem primeru sta mu grozili dve leti zapora.Nekdanji premier je eden od štirih islandskih politikov, ki so jim očitali odgovornost za finančni zlom države, islandski parlament pa je septembra 2010 sklenil, da se mora sodni proces zaradi finančnega zloma banke Icesave začeti samo proti njemu.

Zlom bančnega sistema, ki je v letih pred krizo nezadržno rasel, je jeseni leta 2008 na Islandiji sprožil hudo gospodarsko krizo. Število brezposelnih se je nenadoma močno povečalo, prav tako javni dolg, medtem ko je nacionalna valuta izgubila precej vrednosti.

Haarde je bil kot predsednik Stranke neodvisnosti na čelu islandske vlade od leta 2006 do leta 2009, položaj pa je bil prisiljen zapustiti prav zaradi nezadovoljstva, ki je sledilo zdrsu države v recesijo.