favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nekdanji gruzijski predsednik Sakašvili se je po vrnitvi državljanstva vrnil v Ukrajino

Deli na:
Nekdanji gruzijski predsednik Sakašvili se je po vrnitvi državljanstva vrnil v Ukrajino

Ukrajinske oblasti so Sakašvilija lani aretirale zaradi "sodelovanja v kriminalni združbi". - Foto: Profimedia

Nekdanji gruzijski predsednik Mihail Sakašvili se je včeraj vrnil v Ukrajino, potem ko mu je novi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v torek z odlokom vrnil ukrajinsko državljanstvo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sakašilija so na letališču v Kijevu pričakali njegovi podporniki. "Zelo sem srečen," je dejal novinarjem. "Z milijoni Ukrajincev, ki imajo z novim predsednikom in novo ekipo zgodovinsko priložnost, želim sodelovati pri izgradnji nove države," je dejal.

"Če novi predsednik in njegova ekipa potrebujejo moje nasvete, sem tu, da pomagam," je dodal Sakašvili. Ta je sicer zagotovil, da ne namerava kandidirati na predčasnih parlamentarnih volitvah, ki bodo v Ukrajini 21. julija.

Sakašviliju je ukrajinsko državljanstvo julija 2017 odvzel tedanji predsednik Ukrajine Petro Porošenko. Februarja 2018 so ga ukrajinske oblasti aretirale v Kijevu in ga izgnale na Poljsko. Kmalu zatem se je preselil na Nizozemsko, od koder prihaja njegova soproga.

Sakašvili je bil predsednik Gruzije v obdobju med letoma 2004 in 2013, leta 2015 pa ga je Porošenko imenoval za guvernerja ukrajinske regije Odesa. Sprva Porošenkov zaveznik je sčasoma postal eden njegovih najostrejših nasprotnikov, obtožil ga je korupcije in organiziral proteste s pozivi k njegovemu odstopu.

Ukrajinsko tožilstvo Sakašviliju sicer očita organizacijo protivladnih protestov, ki naj bi jih financirali tisti, ki so blizu bivšemu ukrajinskemu predsedniku Viktorju Janukoviču. Dvakrat pa je bil zaradi zlorabe položaja na večletno zaporno kazen obsojen tudi v Gruziji.