Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Kranjski Janez ob 30-letnici Orlekov

Deli na:
Kranjski Janez ob 30-letnici Orlekov

Orlek - Foto: Iztok Zupan

Zasavska etno-rock skupina Orlek je vstopila v 30-letnico svojega delovanja.

Visok jubilej bodo obeležili tako kot najbolje znajo: s koncerti in z novo zgoščenko, ki jo bodo nadgradili z nekaj videospoti. Med izstopajočimi skladbami na zgoščenki bo zagotovo pesem z naslovom Kranjski Janez. Tako sama pesem kot video nam zgovorno povesta, da skupaj marsikaj zmoremo, skoraj vse. Če le hočemo.

V to nas prepriča naša bogata preteklost in mnogi pomembni Slovenci, ki so nas sooblikovali. Le včasih pozabimo, kaj vse smo dosegli. Najnovejši videospost skupine pa nas spet malce spomni na našo bogato dediščino in nam na preprost način prikaže, kje vse so doslej nekateri Slovenci izstopali: ali kot znanstveniki, izumitelji, podjetniki, športniki ali kot umetniki. Med njimi so dali svoj delež tudi Orleki.

NEKAJ PODATKOV O SKUPINI ORLEK

Začetek delovanja skupine Orlek segajo v leto 1989. V tridesetletnem obdobju delovanja so izdali naslednje albume: Ajmoht (1994), Adijo knapi (1995), Bunkovc Party-ja (1996), Salamurca (1998), 1. ruker (1999), TETovirani3 (2001), Orlek Express (2004), 2. ruker (1998-2006), Anduht (2009), Repete (2012), Unterzug Live (2015) in Frpruh (2017). Med najbolj prepoznavnimi v skupini so zagotovo pevec in avtor mnogih njihovih skladb Vlado Poredoš in brata Jure in Mitja Tori. Zasedba se je seveda skozi leta tudi menjala.