Revija Reporter
Svet

Todorićeva podjetja umaknili z zagrebške borze

STA

18. feb. 2020 10:09 Osveženo: 10:40 / 18. 2. 2020

Deli na:

Povod za začasno ustavitev trgovanja je bila zamenjava izrednega pooblaščenca hrvaške vlade za Agrokor.

arhiv

Uprava zagrebške borze bo zaradi neizpolnjevanja zakonskih obveznosti in borznih pravil iz rednega trgovanja umaknila delnice sedmih podjetjih nekdanjega koncerna Agrokor. Na zagrebški borzi tako po 16. marcu ne bodo več kotirale delnice Jamnice, Leda, Zvijezde, Tiska, Belja, Vupika in PIK Vinkovci.

Hrvaška agencija za nadzor finančnih storitev (Hanfa) je 1. marca 2018 začasno ustavila trgovanje z delnicami omenjenih sedmih družb, da bi zavarovala vlagatelje in zagotovila pravilno trgovanje.

Povod za začasno ustavitev trgovanja je bila zamenjava izrednega pooblaščenca hrvaške vlade za Agrokor. Zagrebško sodišče je takrat na predlog hrvaške vlade odpoklicalo prvega izrednega pooblaščenca Anteja Ramljaka ter na čelo izredne uprave imenovalo Fabrisa Peruška in Ireno Weber. Hanfa je svojo odločitev pojasnila s tem, da je zaradi sprememb v izredni upravi "vprašljiva učinkovitost procesa upravljanja s predpisanimi in nadzorovanimi informacijami".

Prenos premoženja je bil potrjen 1. aprila lani, ko so ustanovili Fortenovo grupo in zrcalne družbe, ki so v imenu dobile še besedo "plus": Jamnica plus, Ledo plus, Zvijezda plus, Tisak plus, Belje plus, Vupik plus in PIK Vinkovci plus.


V začetku julija 2018 je sledila tudi poravnava, ki je za sedem Agrokorjevih podjetij predvidevala prenos premoženja na zrcalne družbe v novi skupini. V to premoženje pa niso sodile delnice in poslovni deleži v teh podjetjih, so izpostavili v ponedeljkovem sporočilu z zagrebške borze.

Prenos premoženja je bil potrjen 1. aprila lani, ko so ustanovili Fortenovo grupo in zrcalne družbe, ki so v imenu dobile še besedo "plus": Jamnica plus, Ledo plus, Zvijezda plus, Tisak plus, Belje plus, Vupik plus in PIK Vinkovci plus.

Zagrebška borza je v ponedeljkovem sporočilu pojasnila, da nekdanje Agrokorjeve družbe niso izpolnjevale zakonskih in finančnih obveznosti do borze. Zato so od njih večkrat zahtevali, naj sporočijo, kako bodo izpolnili pogoje za kotacijo na borzi, vključno z zagotavljanjem pravočasnih informacij na trgu.

Ivica Todorić

Profimedia


Podjetja so konec lanskega leta borzo obvestila, da ne bodo izpolnila pogojev za trgovanje na borzi, ker nimajo nobenega premoženja niti zaposlenih ter ne opravljajo nobenih dejavnosti razen pravnih poslov, ki jih predvideva poravnava.