901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Nina (Melani Mekicar) Njena.si

Melani Mekicar razkrila, kdaj in kje je spoznala ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Mavretanec obsojen na smrt zaradi odpadništva od islama

Deli na:
Mavretanec obsojen na smrt zaradi odpadništva od islama

Foto: Reuters

Sodišče v Mavretaniji je obsodilo 30-letnega Mohameda Čejka Ovida Mohameda na smrt, ker da je s svojim pisanjem žalil islam in preroka Mohameda. Obsojen je bil odpadništva od islama. To je prva obsodba na smrt, ki so jo v Mavretaniji zadnjič izvedli leta 1987.

Obsojeni Mohamed je ob izreku obsodbe na sodišču v kraju Nouadhibou na severozahodu države omedlel. Ko so ga varnostniki spravili k sebi, pa so ga odpeljali v zapor, kjer bo počakal na izvršitev kazni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mohameda so prijeli januarja lani zaradi članka, ki je bil objavljen na več spletnih portalih v Mavretaniji. V njem naj bi glede na obtožnico "preveč lahkotno govoril o preroku Mohamedu" in s tem žalil islam.

Po mnenju sodišča je s tem člankom postavil pod vprašaj odločitve preroka in njegovih vernikov v svetih vojnah. Lokalne islamske organizacije so ocenile, da je bil to prvi kritični tekst o islamu v Mavretaniji.

Sojenje se mu je sicer začelo šele minuli torek in zagovarjal se je kot nedolžen. Zatrdil je, da nikakor ni imel namena žaliti preroka. Tudi pokesal se je, a sodnika očitno ni prepričal, da ga ne bi obsodil in to kar na smrt, kot je to predlagalo tožilstvo.

Obsojen je bil "odpadništva" od prave vere, razsodbo pa je občinstvo na sodišču pozdravilo z odobravanjem, podobno pa so sodbo pozdravili tudi na ulicah, še poroča AFP.

Mavretanija sicer uporablja šeriatsko pravo, vendar pa so bile stroge kazni, npr. že udarci s palico, od leta 1980 naprej relativno redke. Smrtne kazni so doslej izrekali predvsem zaradi umorov ali terorizma, pa še to so zadnjo izvedli pred skoraj 30 leti, še navaja AFP.