Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Navalni se je evropskih poslancem zahvalil za nagrado Saharov, Kremelj jim je očital razvrednotenje nagrade

Deli na:
Navalni se je evropskih poslancem zahvalil za nagrado Saharov, Kremelj jim je očital razvrednotenje nagrade

Aleksej Navalni - Foto: Profimedia

Ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni je danes prek Twitterja sporočil, da je počaščen, ker je letošnji prejemnik nagrade Saharov, ki jo podeljuje Evropski parlament. Ob tem je izpostavil, da to pomeni tudi odgovornost. Evropskim poslancem se je zahvalil za nagrado.

"To ni samo čast, ampak tudi velika odgovornost," je Navalni sporočil prek Twitterja, ki ga upravljajo njegovi sodelavci. "Sem samo eden od tistih, ki se borijo proti korupciji, ker menim, da to ne povzroča samo revščine in degradacije držav, ampak predstavlja tudi osrednjo grožnjo človekovim pravicam," je zapisal 45-letnik, ki je v zaporu.

"Zelo sem hvaležen Evropskemu parlamentu, da tako visoko ceni naše delo. Še naprej se bomo trudili po svojih najboljših močeh," je dodal.

Kremelj je pred tem danes sporočil, da je Evropski parlament z odločitvijo, da nagrado podeli Navalnemu, razvrednotil nagrado. "Spoštujemo to ustanovo, a nihče nas ne more prisiliti, da bomo spoštovali takšno odločitev," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Evropski parlament je v sredo sporočil, da je letošnji dobitnik nagrade Saharov Navalni. Ruske oblasti so vodjo opozicije januarja po vrnitvi iz Nemčije, kjer se je zdravil zaradi zastrupitve, za katero naj bi stal Kremelj, na podlagi starih obtožb aretirale in obsodile na zaporno kazen v kazenski koloniji.

Nagrado, poimenovano po sovjetskem fiziku in političnem oporečniku Andreju Saharovu, bodo podelili 15. decembra v Strasbourgu.

Evropski parlament od leta 1988 nagrado podeljuje posameznikom ali organizacijam, ki so se posebej odlikovali v svojem zavzemanju za človekove pravice in svobodo govora. Prejmejo priznanje in 50.000 evrov.