kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Navalnega na moskovskem letališču aretirali

Deli na:
Navalnega na moskovskem letališču aretirali

Andrej Navalni in njegova žena Julija ob pristanku v Moskvi. - Foto: Reuters

Vodja ruske opozicije Aleksej Navalni se je včeraj po več mesecih bivanja v Nemčiji vrnil v Rusijo. Po tem, ko so njegovo letalo malo pred pristankom preusmerili na moskovsko letališče Šeremetjevo, so ga na letališču prijeli. Iz EU in ZDA se že vrstijo pozivi ruskim oblastem k njegovi izpustitvi.

Navalnega so prijeli, ko je šel skozi kontrolo potnih listov. Da je pridržan, je potrdila tudi ruska zvezna služba za zapore FSIN. Sporočili so, da so ga prijeli zaradi "več kršitev" pogojne zaporne kazni zaradi prevar iz leta 2014 in da bo v priporu ostal do odločitve sodišča, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Sedaj mu grozijo okoli 3 leta in pol zapora. Po poročanju agencije Reuters so njegovi soprogi Juliji, tiskovni predstavnici in odvetniku dovolili vstop v državo.

Kmalu po objavi novic o prijetju Navalnega so začeli deževati pozivi k njegovi izpustitvi iz EU in ZDA. Med drugim sta se oglasila predsednik Evropskega sveta Charles Michel ter visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell. "Prijetje Navalnega je nesprejemljivo. Ruske oblasti pozivam, naj ga takoj izpustijo," je Michel zapisal na Twitterju, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP. Borrell pa je po poročanju tujih tiskovnih agencij ruske oblasti pozval, da spoštujejo pravice Navalnega. V zapisu na Twitterju je prav tako pozval k njegovi izpustitvi. Kot je ocenil, je politizacija pravosodnega sistema nesprejemljiva.

Da bi morali Navalnega takoj izpustiti, "storilce grozljivega napada na njegovo življenje pa privesti pred roko pravice", pa je na Twitterju zapisal svetovalec za nacionalno varnost novoizvoljenega ameriškega predsednika Joeja Bidna Jake Sullivan. Dodal je še, da napadi Kremlja na Navalnega "niso le kršitev človekovih pravic, ampak tudi žalitev ruskih državljanov, ki želijo, da se sliši njihov glas", njegovo izjavo povzema italijanska tiskovna agencija Ansa.

Pozivi k izpustitvi vodje ruske opozicije prihajajo tudi iz različnih evropskih držav. Med drugim so k izpustitvi Navalnega pozvali poljski premier Mateusz Morawiecki, češki zunanji minister Tomaš Petriček ter številni italijanski politiki. Italijanski zunanji minister Luigi Di Maio je po poročanju Anse izrazil zaskrbljenost nad ravnanjem ruskih oblasti.

K takojšnji izpustitvi Navalnega je pozvalo tudi slovensko zunanje ministrstvo. "Neovirano delovanje opozicijskih politikov je temelj svobodnega demokratičnega sveta," so poudarili v objavi na družbenem omrežju Twitter.

Direktorica ruske pisarne Amnesty International Natalija Zviagina pa je ocenila, da je prijetje Navalnega "še en dokaz, da ga skušajo ruske oblasti utišati". "Njegovo prijetje le pritrjuje, da je treba preiskati njegove trditve, da so ga zastrupili državni agenti po ukazu z najvišjih ravni," je še dejala.

Aretacija je bila sicer pričakovana, saj so ruske oblasti še pred njegovo vrnitvijo dale vedeti, da ga nameravajo aretirati takoj ob vrnitvi, ker je po koncu zdravljenja po zastrupitvi ostal v tujini in s tem kršil pogoje, ki mu omogočajo, da je na prostosti po omenjeni obsodbi iz leta 2014.



Tik pred prijetjem je Navalni na letališču podpornikom dejal, da ve, da ima prav in da se ne boji ničesar. Dodal je, da so vsi sodni primeri proti njemu izmišljeni, poroča britanski BBC na svoji spletni strani.

Prijeli so ga na moskovskem letališču Šeremetjevo. Prvotno je bilo sicer predvideno, da bo letalo z Navalnim pristalo na moskovskem letališču Vnukovo, kjer so ga čakali privrženci, pa tudi okrepljene varnostne sile. Navalni je svoje podpornike pozval, naj ga pričakajo na letališču, čeprav so v uradu moskovskega državnega tožilca opozorili pred nedovoljenimi zbiranji in posledicami. Ruske varnostne sile so nato še pred prihodom letala z Navalnim na letališču Vnukovo aretirale več njegovih podpornikov, med njimi tudi več tesnih sodelavcev. Aretirali so tudi odvetnico Ljubov Sobol. Nekateri njegovi podporniki pa so pred tem sporočili, da so jim preprečili odhod v Moskvo z letalom ali avtomobilom.

Novinarji AFP, ki so bili na istem letalu kot Navalni, so poročali, da je pilot sprva sporočil, da bo letalo zaradi tehničnih težav imelo polurno zamudo, nato pa je sporočil, da bodo pristali na letališču Šeremetjevo.

Letalo ruske družbe Pobeda je nekaj časa krožilo nad letališčem Vnukovo, preden se je preusmerilo na drugo moskovsko letališče. Opozicijski politik Ilja Jašin je preusmeritev označil za "histerično reakcijo ruske vlade", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Nemčiji je Navalni okreval po avgustovski zastrupitvi z živčnim strupom novičok v Sibiriji, za katero krivi Moskvo, ta pa vpletenost zanika.

44-letnik je bil zastrupljen pred poletom iz Sibirije v Moskvo 20. avgusta lani. Še med letom se je njegovo zdravstveno stanje hudo poslabšalo in so ga morali hitro oskrbeti v bolnišnici v Omsku. Dva dni kasneje so ga odpeljali na zdravljenje v Berlin, kjer so potem potrdili, da je bil zastrupljen z živčnim strupom novičok. Zastrupitev z novičokom so potrdili tudi laboratoriji v Franciji in na Švedskem. Iz bolnišnice so ga odpustili 23. septembra.

Ob napovedi vrnitve v domovino je Navalni pred dnevi ponovil, da vrnitev zanj ni nikoli bila pod vprašajem. "Zame vprašanje, ali se vrniti ali ne, nikoli ni obstajalo. Ker preprosto nisem odšel. Znašel sem se v Nemčiji (...) iz enega razloga: skušali so me ubiti," je Navalni povedal v videu na Instagramu. Zahvalil se je Nemčiji, njenim prebivalcem in nemški kanclerki Angeli Merkel.