GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nasina sonda Insight uspešno pristala na Marsu

Deli na:
Nasina sonda Insight uspešno pristala na Marsu

Gre za prvi pristanek Nasinega plovila na planetu po letu 2012, ko je tam pristal Curiosity. - Foto: Profimedia

Na Marsu je včeraj uspešno pristalo robotsko plovilo Insight ameriške vesoljske agencije Nasa, ki bo raziskovalo notranjost Rdečega planeta, je sporočila Nasa. To je prvi pristanek Nasinega plovila na planetu po letu 2012, ko je tam pristal Curiosity, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nekaj minut po pristanku je Insight na Zemljo poslal prvo fotografijo s površja planeta. Slika je meglena, najverjetneje zaradi prahu, ki se je dvignil ob pristanku robotskega plovila, a na njej je vidno obzorje.

Insight so na pot poslali maja, danes pa je sklenil svoje okoli sedem mesecev in 485 milijonov kilometrov dolgo potovanje. Projekt je vreden 993 milijonov dolarjev.

Osrednja naloga plovila bo nadzorovanje različnih potresov in tresljajev na planetu, da bi tako lahko podrobneje spoznali skrivnosti, ki so pod skorjo, in ugotovili več o nastanku Marsa. 360 kilogramov težki robot se ne more premikati, tako da bo ostal tam, kjer je pristal.

Na sondi so nameščeni instrumenti, ki so jih priskrbele evropske vesoljske agencije. Med drugim so na njem različni seizmografski instrumenti, vrtalniki ter merilci temperature in vetra. Skupaj bodo ti instrumenti preučevali geološke procese na Rdečem planetu in skušali izrisati neke vrste tridimenzionalni zemljevid notranjosti planeta. Tako bodo lažje razumeli delovanje notranjosti Marsa in tudi njegovo površino. Z ugotovitvami bodo lažje razumeli še nastanek planeta, kar bi pripomoglo tudi k razumevanju nastanka Zemlje.

Dosedanje raziskovalne misije so se osredotočile predvsem na površje Marsa, kot so njegovi kanjoni, vulkani in sestava tal.