mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

klemen-jaklic_us Necenzurirano

Ustavni sodnik gradi milijonsko vilo, živi pa v ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nasilni amiši ženske silili v spolne odnose, prisilno strigli ljudi

Deli na:
Nasilni amiši ženske silili v spolne odnose, prisilno strigli ljudi

Foto: Arhiv Reporterja

Porota ameriške zvezne države Ohio je v četrtek skupino 16 amišev spoznala za krive zločinov iz sovraštva, ker so ubogali vodjo svoje skupnosti 66-letnega Samuela Mulleta in nepokornim članom strigli lase in brade.

To niso bili vsakdanji obiski pri frizerju, ampak so Mulletovi bojevniki vdirali v hiše pozno ponoči, vlačili ljudi na dvorišča in jih prisilno strigli. Ženske so pričale tudi, da jih je Mullet silil v spolne odnose, nepokorne moške pa je za kazen čez noč zapiral v kokošnjake.

Mulleta in njegovo tolpo zvestih privržencev, med katerimi so bili njegovi sinovi, so aretirali novembra lani, vendar pa so bili do konca sojenja na prostosti po plačilu varščine. Tožilstvo sedaj zahteva, da se jih pošlje v zapor do izreka kazni, ki je napovedan za 24. januar prihodnje leto.

Mullet tudi po obsodbi ne ve, kaj je storil narobe, saj je prepričan, da mu je bilo kot vodji skupnosti 25 amiških družin na vzhodu Ohia dovoljeno vse, kar mu pade na pamet. Amiši živijo ločeno od preostalega sveta po svoji tradiciji, ki jim med drugim prepoveduje uporabo strojev, elektronike oziroma vsakršnega pogona, ki ni živalskega ali človeškega izvora.

Ukvarjajo se s kmetijstvom in svoje naravne pridelke in izdelke uspešno prodajajo po trgovinah v ZDA. Brada ima v njihovi veri poseben pomen, zato so tožilci nasilno striženje opredelili kot zločin iz sovraštva na verski osnovi, zaradi česar sedaj obsojenim grozijo kazni tudi do 20 let zapora in več. Moški si brade po poroki ne smejo briti in dolga brada pomeni uglednejši status.

Ponujeni dogovor o priznanju krivde v zameno za nižjo kazen so družno zavrnili in vztrajali pri tem, da niso storili nič narobe, ampak le izvrševali ukaze svojega vodje. Obsodba zadeva pare, ki imajo skupaj 50 otrok, kar bo prineslo hude posledice za celotno skupnost.