stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nasilje zaznamovalo nekatere proslave ob obletnici konca prve svetovne vojne

Deli na:
Nasilje zaznamovalo nekatere proslave ob obletnici konca prve svetovne vojne

Foto: Reuters

V več evropskih državah so včeraj obeležili premirje, s katerim se je 11. novembra 1918 končala prva svetovna vojna. V Veliki Britaniji so v šolah, cerkvah in vojašnicah obletnico opoldne obeležili z dvema minutama molka. Slovesnosti so potekale tudi v Belgiji in Franciji, kjer so predsednika Francoisa Hollanda pričakali tudi protestniki.

V Londonu je ob 95. obletnici premirja povsem obstal promet na tamkaj najbolj prometnem trgu Trafalgar Square, kjer se je zbralo več tisoč ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Premirja sta se že v nedeljo spomnila britanska kraljica Elizabeta II. in premier David Cameron, ki sta vence maka položila ob spomeniku Cenotaph, praznem grobu v osrednjem Londonu. Več 10.000 vojaških veteranov in civilistov se je medtem udeležilo pohoda v spomin na žrtve štiriletnega konflikta, ki je terjal najmanj 20 milijonov življenj.

Vrsto slovesnosti so pripravili tudi v Franciji, kjer je poleg Belgije v prvi svetovni vojni potekala večina bitk. Francoski predsednik Francois Hollande pa se je ob tem v Parizu soočil z jeznimi protestniki.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so protestniki vzklikali "Hollande odstopi" in "Socialistični diktator", ko so predsednika v vozilu peljali po Elizejskih poljanah. To pa je razjezilo množico drugih, ki so se na pariški aveniji zbrali v spomin na milijone ubitih med vojno.

Med protestniki in varnostnimi silami je prišlo tudi do prerivanja, policija pa je pridržala skoraj 70 ljudi. Nekateri med protestniki naj bi bili povezani z desničarskimi gibanji.

Hollande je klub protestnikom v spomin na umrle v vojni položil venec pred spomenikom neznanemu vojaku na poljanah. Ob obletnici je Hollande obiskal tudi mesto Oyonnax na vzhodu države, kjer se je kakih 200 pripadnikov francoskega upora leta 1943 zoperstavilo odločitvi vichyjske kolaboracijske vlade, ki je takrat prepovedala komemoracijo konca prve svetovne vojne. Tudi tu se je moral soočiti s protestniki.



V ZDA, kjer na ta dan obeležujejo dan vojnih veteranov, je predsednik Barack Obama položil venec na grob neznanega vojaka na pokopališču Arlington. V obdobju, ko ZDA zaključujejo svojo bojno misijo v Afganistanu, je Obama izpostavil potrebo po skrbi za tiste, ki so služili v konfliktu.

"Čeprav čas vojne prihaja h koncu, se naš čas služenja najnovejšim veteranom šele začenja," je poudaril Obama. Ob tem je obljubil, da bo vlada kljub zahtevni proračunski situaciji vojnim veteranom še naprej zagotavljala zdravstvene storitve, izobraževanje in ugodnosti pri zaposlovanju.

Belgijski kralja Phillipe se je medtem včeraj pred spomenikom Colonne du Congres oz. Congreskolom v Bruslju udeležil tradicionalnega poklona neznanemu vojaku in žrtvam obeh svetovnih vojn in drugih konfliktov. Britanski princ Philip pa se je skupaj z bratom belgijskega kralja, princem Laurentom, udeležil slovesnosti pred spomenikom Porte de Menin oz. Menenpoort v belgijskem Ypresu, prizorišču nekaterih najbolj krvavih bitk prve svetovne vojne. Princa sta skupaj položila vence in zajela zemljo s prizorišča bitk, ki jo bodo uporabili pri načrtovanem spominskem parku v središču Londona.

Na Poljskem, kjer 11. novembra obeležujejo dan neodvisnosti in državni praznik, pa je predsednik Bronislav Komirovski vodil pohod skozi Varšavo, v katerem je sodelovalo več tisoč civilistov in vojakov. Je pa slovesno vzdušje pokvarilo nasilje na drugem, ločenem shodu ultra nacionalistov.

Kakih 50.000 udeležencev, večinoma moških, oblečenih v črno, je v središču Varšave vihralo s poljskimi zastavami in vzklikalo nacionalistična gesla. Številni so svoje obraze skrili za navijaškimi šali, medtem ko so v policiste metali kamenje in steklenice. Policija se je odzvala z gumijastimi naboji in solzivcem.

Štirje policisti so bili hospitalizirani, udeleženci pa so zažgali dva avtomobila ter stražarsko hišico pred ruskim veleposlaništvom, kamor se je odpravilo nekaj sto demonstrantov. Policisti so sicer dostop do poslopja zaprli. Demonstranti so napadli tudi zasedeno stavbo, znano kot središče protifašistične politične aktivnosti. Zažgali so tudi umetniško instalacijo, ki je ponazarjala toleranco.