Revija Reporter
Svet

Zastrupitelj Skripala razkrinkan kot izurjen morilec in polkovnik ruske obveščevalne službe

M. M.

27. sep. 2018 6:00 Osveženo: 7:22 / 27. 9. 2018

Deli na:

Ruski "turist" Ruslan Boširov je dejansko ruski obveščevalec Anatolij Čepiga.

YouTube

Eden od dveh moški, ki ju je Velika Britanija osumila za zastrupitev nekdanjega ruskega tajnega agenta Sergeja Skripala, je bil identificiran kot visok častnik ruske vojaške obveščevalne službe GRU.

Moški, ki je bil prvotno identificiran kot Ruslan Boširov, je dejansko polkovnik GRU Anatolij Čepiga. Gre za veterana ruskih posebnih enot, ki se je izkazal že v vojni v Čečeniji, decembra 2014 pa je bil odlikovan za svojo vlogo v konfliktu v Ukrajini, v katerem so sodelovali tudi pripadniki ruskih oboroženih sil.



Nekdanji tuski vohun Skripal je bil skupaj s hčerko Julijo marca zastrupljen v britanskem mestu Salisbury. V napadu je bil uporabljen živčni strup novičok, izdelek vojaških laboratorijev nekdanje Sovjetske zveze in nato še Rusije. Slednja že ves čas vztrajno zanika vpletenost v napad in Britanijo obtožuje, da je zastrupitev inscenirala, da bi diskriminirala Moskvo.

Pred dvema tednoma je Čepiga, ki se je še vedno predstavljal kot Boširov, skupaj z drugim osumljencem, identificiranim kot Aleksandrom Petrovom, da intervju za televizijo RT, ki jo financira ruska država.

Moška sta trdila, da sta bila v Salisburyju kot turista in da sta si želela ogledati znamenitosti tega starega angleškega mesta, med drugim slavno gotsko katedralo in še slavnejši Stonehenge, ki stoji v bližini tega otoškega mesta. Od pohajkovanja po mestu ju je menda odvrnil britanski sneg – očitno gre za edina dva Rusa, ki nista vajena zime. Če sta se znašla v bližini Skripalove hiše, je bilo to zgolj po naključju, sta trdila vidno živčna možaka.

Zdaj je vsaj eden od dveh »turistov« razkrinkan kot izurjen obveščevalec in tudi morilec. Pravo identiteto Boširova oziroma Čepige sta razkrila raziskovalna portala Bellingcat in Insider, otoški mediji pa poročajo, da so tudi britanski preiskovalci prepričani, da je eden od dveh moških Čepiga.