ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Napadalci na kongres kričali, da treba obesiti Trumpovega podpredsednika Mikea Pencea

Deli na:
Napadalci na kongres kričali, da treba obesiti Trumpovega podpredsednika Mikea Pencea

Trumpovi podporniki pred kongresom. - Foto: Profimedia

Pravosodno ministrstvo ZDA je včeraj vložilo obtožnice proti 15 napadalcem na kongres, med njimi tudi proti moškemu, ki je doma izdelal bombo. Nekaj napadalcev so že aretirali, med njimi moškega, ki je z nogami na mizi sedel v pisarni predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi.

Trumpovi podporniki, ki so v sredo napadli zvezni kongres, da bi preprečili formalno potrditev njegovega poraza na volitvah, so zveznemu preiskovalnemu uradu FBI in drugim policijskim agencijam po ZDA olajšali delo, saj so se med divjanjem in razgrajanjem v kongresu množično fotografirali in to objavljali na družbenih medijih.

Pomočnik direktorja FBI zadolžen za Washington Steven D'Antuono je dejal, da napadalci na kongres ne bodo varni nikjer.

"Četudi si zapustil Washington, lahko še vedno pričakuješ trkanje na vrata, če si bil del kriminalnih dejavnosti v kongresu," je napovedal.

V Arkansasu so tako danes aretirali vlomilca v pisarno Pelosijeve Richarda Barnetta iz Little Rocka, ki je med napadom na kongres izjavljal, da je pripravljen na nasilno smrt.


Barnetta in ostali so obtoženi namernega nepooblaščenega vstopa v prepovedano območje poslopja, kraje javne lastnine, nasilnega vstopa in "neurejenega obnašanja", kar je priljubljena točka ameriških tožilcev, ko nimajo točno določenega zločina in lahko pomeni marsikaj.

Po poročanju časopisa New York Daily News Barnett niti ni bil med najhujšimi nasilneži v kongresu. Nekateri so v kongresu razbijali lastnino, drugi odnašali, kar jim je prišlo pod roke, tretji pa so celo v kongresu opravili veliko potrebo in iztrebke mazali naokrog.

Med nasilneži v kongresu je bil tudi moški iz Alabame, pri katerem so v njegovem avtomobilu našli doma izdelano bombo in orožje.

Nekaj nasilnežev je med vdorom v kongres po hodnikih vpilo, da treba obesiti podpredsednika ZDA Mikea Pencea. Fotograf agencije Reuters Jim Bourg poroča, da je to slišal najmanj od treh napadalcev.

Pence je v sredo v kongresu predsedoval formalni seji za potrditev volilne zmage demokrata Joeja Bidna. Trump je podpornike pred tem prepričeval, da lahko Pence spremeni izid volitev in Trumpov poraz spremeni v zmago.