Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Namesto nasilnih tokrat "sedeči protesti" proti Vučiću

Deli na:
Namesto nasilnih tokrat "sedeči protesti" proti Vučiću

V četrtek zvečer so se državljani Srbije, ki so nezadovoljni z metodami predsednika Aleksandra Vučića, usedli na tla. - Foto: Profimedia

V več srbskih mestih so se v četrtek zvečer znova zbrali protestniki, a o nasilju niso poročali. Zbrali so se večinoma mladi, ki so v veliki meri protestirali sede, s čimer so se hoteli ograditi od nasilnežev, ki so v minulih dneh "ugrabili" proteste. Pridružili so se jim tudi zdravstveni delavci iz beograjskih bolnišnic za obolele s covidom-19.

"To nocoj je povsem državljanski protest," je dogajanje ocenil igralec in opozicijski voditelj Sergej Trifunović. Ta je bil v protestih v sredo zvečer ranjen v napadu, ki ga sam pripisuje "državnim elementom", ki so vdrli na protivladni shod.

Med nasilneži, ki so v minulih dneh spremljali proteste ter izzivali izgrede in spopade s policisti, naj bi bili namreč tudi privrženci srbskega predsednika Aleksandra Vučića, ki naj bi skušali na ta način očrniti in diskreditirati nasprotnike vlade.

Shodi so sicer v četrtek potekali v številnih mestih po bolj ali manj vsej Srbiji, med drugim v Beogradu, Novem Sadu, Nišu, Čačku in Kragujevcu. Med protestniki so bili številni mladi, prišlo pa je tudi več opozicijskih politikov, ki so sicer poudarjali, da tam niso kot predstavniki politične opozicije, ampak kot del širšega "demokratičnega gibanja", poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.


V Beogradu se je pred poslopjem skupščine sicer zbralo tudi nekaj manjših skupin nasilnežev, ki so skušali sprovocirati mirno večino, a so se ti nanje odzvali predvsem z vzkliki "Sedi, ne nasedaj".

V prestolnici so se poleg tega zbrali tudi zdravniki in drugi, zaposleni v tamkajšnjih bolnišnicah, namenjenih obolelim s koronavirusno boleznijo 19. Te zaradi hitrega širjenja okužb z novim koronavirusom pokajo po šivih.

Kot so povedali za regionalno televizijo N1, želijo na ta način pokazati svoje nestrinjanje z razmerami v zdravstvu in opozoriti, da so poteze državnih oblasti v zadnjem mesecu dni privedle do katastrofalne epidemiološke situacije in kolapsa zdravstvenega sistema.

Srbska premierka Ana Brnabić je v četrtek zvečer po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug sporočila, da je Srbija vedno odprta za mirne proteste, saj tako dokazuje svojo demokratičnost, a dodala, da po njenem zaradi epidemije koronavirusa to ni pravi čas zanje. Protestnike je pozvala, naj spoštujejo predpisane epidemiološke ukrepe, nosijo obrazne maske in ohranjajo medsebojno razdaljo.