zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na volitvah na Dunaju svobodnjaki skoraj šokirali socialdemokrate

Deli na:
Na volitvah na Dunaju svobodnjaki skoraj šokirali socialdemokrate

Foto: Reuters

Na lokalnih volitvah na Dunaju so glede na prve uradne rezultate slavili socialdemokrati (SPÖ), ki so osvojili 39,44 odstotka glasov. Sledijo jim desničarski svobodnjaki (FPÖ), ki so po predvolilni kampanji, tekom katere je prevladovala aktualna migrantska kriza, z 32,26 odstotka glasovi osvojili svoj rekorden rezultat na Dunaju.

V dunajski občinski svet, ki je sicer hkrati tudi deželni zbor, so se prebili še Zeleni z 11,14 odstotka glasov, ljudska stranka (ÖVP) z 8,7 odstotka in stranka Neos s 5,95 odstotka glasov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. V ta rezultat še niso vštete glasovnice, poslane po pošti in iz tujine. Te bodo prešteli v ponedeljek.

V primerjavi z zadnjimi volitvami na Dunaju leta 2010 je SPÖ izgubila slabih pet odstotnih točk podpore, FPÖ pa je pridobila okoli 6,5 odstotne točke.

Javnomnenjske raziskave pred volitvami so sicer nakazovale na tesnejši izid in bolj napeto tekmo med socialdemokrati in svobodnjaki. Prvi Dunaju vladajo neprekinjeno že od leta 1945. Na zadnjih volitvah leta 2010 so sicer osvojili 44,34 odstotka glasov in takrat izgubili absolutno večino. FPÖ so medtem leta 2010 osvojili dobro četrtino glasov oz. več kot deset odstotnih točk več kot na prejšnjih volitvah. Na današnjih volitvah pa so dosegli svoj rekorden izid na Dunaju.

"Seveda bi si želeli tesnejši izid, a se to ni zgodilo. A istočasno je treba spomniti, da je SPÖ dosegla najslabši rezultat (na Dunaju) v vsej svoji zgodovini," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes dejal vodja FPÖ na dunajski in državni ravni Heinz-Christian Strache. Ta je poudaril, da je bil pred volitvami pripravljen prevzeti položaj dunajskega župana oz. deželnega glavarja, vendar da danes še niso uspeli osvojiti tega cilja, a so v FPÖ korak bliže.

Pomembna tema predvolilne kampanje je bila migrantska kriza. Po podatkih javnomnenjske raziskave, ki jo je avstrijski ORF objavil danes, je bila migrantska kriza pomemben dejavnik pri odločitvi kar 65 odstotkov dunajskih volivcev, za koga bodo volili.

Od začetka septembra je v Avstrijo vstopilo več kot 200.000 migrantov, ki so sicer nato večinoma nadaljevali pot proti Nemčiji ali Skandinaviji. A vlada kljub temu za letos pričakuje 85.000 prošenj za azil.

FPÖ na priljubljenosti pridobiva tudi s pomočjo svoje ostre antimigracijske retorike. Strache je pozval, naj Avstrija po vzoru Madžarske postavi ograje na mejah, da bi zajezila migrantski val. Tovrstna retorika se očitno izplača, saj so svobodnjaki že na nedavnih volitvah v Zgornji Avstriji dosegli rekorden rezultat nad 30 odstotkov glasov.

Ostra politična polarizacija pa je prinesla povišanje volilne udeležbe na glasovanju na Dunaju. Svoj glas je danes oddalo 74,4 odstotka dunajskih volivcev, kar je za 6,8 odstotne točke več kot leta 2010.

APA medtem napoveduje, da za sestavo nove koalicije na Dunaju obstajata samo dve možnosti. Ali se bo nadaljevala dosedanja naveza med SPÖ in Zelenimi ali pa se bodo morebiti socialdemokrati dunajskega župana Michaela Häupla povezali z ÖVP, kar pa je manj verjetna možnost.