Revija Reporter
Svet

Na Švedskem že več kot 5000 smrti zaradi koronavirusa

STA

17. jun. 2020 17:10 Osveženo: 17:12 / 17. 6. 2020

Deli na:

Poljska bolnišnica v Göteborgu

Profimedia

Na Švedskem, ki je zaradi manj strogega pristopa v boju proti novemu koronavirusu deležna precejšnje mednarodne pozornosti, je danes število umrlih za covidom-19 preseglo 5000, poročajo tuje tiskovne agencije. Švedski parlament je žrtve covida-19 danes počastil z minuto molka.

Glede na številke, ki jih je objavila švedska javna agencija za zdravje, so v tej državi zabeležili 5041 smrti zaradi covida-19, z novim koronavirusom pa se je okužilo 54.562 ljudi.

"Pandemije še ni konec, vendar se zdi primerno, da se spomnimo vsega in vseh, ki smo jih izgubili to pomlad - pomlad, kot je še ni bilo," je na slovesnosti ob začetku zasedanja parlamenta, ki so se je udeležili tudi premier Stefan Lofven in člani vlade, po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal predsednik parlamenta Andreas Norlen.

Število smrtnih primerov na Švedskem je glede na število prebivalcev bistveno višje kot v njenih sosedah Danski, Norveški in Finski, ki so sprejele strožje ukrepe. Je pa vseeno nižje kot v najhuje prizadetih Veliki Britaniji, Italiji in Španiji.

Na Švedskem beležijo 499 smrti na milijon prebivalcev, na Norveškem 45, na Danskem 103 in na Finskem 59, poroča AFP. V Veliki Britaniji je za covidom-19 umrlo 618 ljudi na milijon prebivalcev, v Italiji 569 in Španiji 580.

Švedska, ki je uvedla blažje ukrepe v boju proti koronavirusu od drugih držav in pri tem računa na odgovornost državljanov pri spoštovanju fizične distance in higienskih ukrepov, se sooča s kritikami, da se igra z življenji svojih državljanov.

Kljub kritikam pa švedska javna agencija za zdravje vztraja, da je njen pristop vzdržen na dolgi rok, drastične kratkoročne ukrepe pa je zavrnila kot preveč neučinkovite, da bi upravičila njihov vpliv na družbo, poroča AFP.