Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Švedskem krste žrtev koronavirusa označene s posebnim simbolom

Deli na:
Na Švedskem krste žrtev koronavirusa označene s posebnim simbolom

Slika je simbolična. - Foto: Reuters

Švedsko združenje direktorjev pogrebnih zavodov je uvedlo posebno označbo krst s posmrtnimi ostanki ljudi, ki so umrli za posledicami covida-19. Na ta način želijo opozoriti tiste, ki krste prevažajo iz mrtvašnic, da njihovo odprtje pomeni tveganje za morebitno okužbo, je povedal vodja združenja Ulf Lerneus za stockholmski dnevnik Aftonbladet.

Po njegovih besedah so te krste označene s simbolom treh kapljic, ki predstavljajo kužne kapljice, ki širijo novi koronavirus, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Združenje zastopa okoli 430 direktorjev pogrebnih zavodov v državi, kjer so do danes potrdili več kot 4000 okužb, umrlo pa je 146 ljudi.

Združenje je minuli teden z glavnimi lokalnimi časniki doseglo dogovor, ki svojcem žrtev covida-19 brezplačno omogoča objavo spremenjenih oglasov, če morajo odpovedati ali preložiti pogreb v primeru sprememb ukrepov oblasti za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Od nedelje je na Švedskem prepovedano zbiranje več kot 50 ljudi, kar velja tudi za pogrebe. Nekateri so se odločili za prenos pogrebov v živo, da bi omejili število udeležencev, pa tudi zaščitili najbolj ranljive ljudi.

Na Švedskem sicer ni dovoljeno, da bi pokojni, ki so umrli zaradi covida-19, pred pogrebom ležali v odprti krsti. Po zakonodaji iz leta 2012 pa morajo pogreb praviloma pripraviti najkasneje mesec dni po smrti.