ljudje duše Dobra karma

Z ljudmi, ki si jih želite v svojem življenju, ...

valentina4 Svet24.si

Valentina Novak Smej razmišlja o knjigah, ...

sarec pocivalsek bobo 2 Reporter.si

Počivalšek in Šarec sta se udarila na ...

janko jenko Svet24.si

Kdo je poslovnež, ki je priskrbel podjetje in ...

20200525-01006354 Necenzurirano

Lahko Slovenija preživi še leto in pol Janše?

peter poles - radej Odkrito.si

Nika Veger razmišlja, da bi Petru Polesu ...

04-tele-jutranjaptica-ep11-12 Njena.si

Ali Can Yaman res ljubi to lepo italijansko ...

Svet

Na Švedskem krste žrtev koronavirusa označene s posebnim simbolom

Deli na:
Na Švedskem krste žrtev koronavirusa označene s posebnim simbolom

Slika je simbolična. - Foto: Reuters

Švedsko združenje direktorjev pogrebnih zavodov je uvedlo posebno označbo krst s posmrtnimi ostanki ljudi, ki so umrli za posledicami covida-19. Na ta način želijo opozoriti tiste, ki krste prevažajo iz mrtvašnic, da njihovo odprtje pomeni tveganje za morebitno okužbo, je povedal vodja združenja Ulf Lerneus za stockholmski dnevnik Aftonbladet.

Po njegovih besedah so te krste označene s simbolom treh kapljic, ki predstavljajo kužne kapljice, ki širijo novi koronavirus, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Združenje zastopa okoli 430 direktorjev pogrebnih zavodov v državi, kjer so do danes potrdili več kot 4000 okužb, umrlo pa je 146 ljudi.

Združenje je minuli teden z glavnimi lokalnimi časniki doseglo dogovor, ki svojcem žrtev covida-19 brezplačno omogoča objavo spremenjenih oglasov, če morajo odpovedati ali preložiti pogreb v primeru sprememb ukrepov oblasti za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Od nedelje je na Švedskem prepovedano zbiranje več kot 50 ljudi, kar velja tudi za pogrebe. Nekateri so se odločili za prenos pogrebov v živo, da bi omejili število udeležencev, pa tudi zaščitili najbolj ranljive ljudi.

Na Švedskem sicer ni dovoljeno, da bi pokojni, ki so umrli zaradi covida-19, pred pogrebom ležali v odprti krsti. Po zakonodaji iz leta 2012 pa morajo pogreb praviloma pripraviti najkasneje mesec dni po smrti.

Loading...