Revija Reporter
Svet

Na protestu v Salzburgu policist z gumijevko udaril italijanskega evropskega poslanca

STA

21. sep. 2018 6:00

Deli na:

Michel Reimon in policist.

Twitter

V Salzburgu, kjer se je včeraj končal dvodnevni neformalni vrh Evropske unije, so popoldan pripravili demonstracije proti vrhu, ki se jih je udeležilo okoli tisoč protestnikov. Z izjemo manjšega incidenta z evropskim poslancem Michelom Reimonom so triurne demonstracije Združenja solidarni Salzburg potekale mirno.

Demonstracije, ki niso potekale v neposredni bližini mesta sestankovanja predsednikov vlad in držav članic EU, so pripravili pod geslom Boljša prihodnost za vse: Proti vrhu zapiranja in socialnemu nadzoru. Osrednja tema protestov so tako bile številne smrtne žrtve med ljudmi, ki se želijo prek Sredozemskega morja zateči v Evropo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Za manjši incident je poskrbel tvit enega od organizatorjev, da je med protestnim shodom policist z gumijevko udaril evropskega poslanca Reimona iz vrst Zelenih. Reimon je za APA udarec potrdil, vendar dodal, da meni, da policist ni udaril namenoma ter da sam tudi ni bil poškodovan.

Po koncu protestov je prišlo do dve uri in pol trajajočih izgredov med policijo in protestniki. Policija je med posredovanjem uporabila solzivec, zaradi česar so protestniki na eni od prometnih cest pripravili sedeči protest. Tik preden bi policija protestnike nasilno odstranila, so na pogajanjih dosegli miren razplet, še poroča APA.