Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Poljskem preprečili teroristični napad na državni vrh

Deli na:
Na Poljskem preprečili teroristični napad na državni vrh

Foto: Reuters

Poljska agencija za notranjo varnost je preprečila teroristični napad na državne institucije, je danes sporočilo državno tožilstvo v Krakovu. Načrtovali naj bi napad z avtomobilom bombo v času, ko bi bili v parlamentu predsednik države, premier in poslanci. Po zadnjih podatkih so v zvezi s tem aretirali tri osumljence, med njimi idejnega vodjo.

Napad naj bi izvedli med zasedanjem parlamenta, ki bi se ga udeležila tudi predsednik Bronislaw Komorowski in premier Donald Tusk, najverjetneje med glasovanjem o proračunu.

Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnil tožilec Mariusz Krason, je med aretiranimi tudi moški, ki je nameraval v avtomobilu razstreliti štiri tone eksploziva.

45-letni kemik, strokovnjak za eksplozivna sredstva, naj bi poučeval na univerzi v Krakovu na jugu Poljske in ni povezan z nobeno teroristično skupino. Moškega so prijeli 9. novembra v Krakovu, zdaj pa je v trimesečnem priporu. Priznal naj bi, da je sodeloval pri načrtovanju napada, kot razlog pa je navedel "ksenofobne, rasistične in nacionalistične motive". Aretirani meni, da Poljsko vodijo tujci in ne pravi Poljaki, je pojasnil tožilec Krason.


Idejnega vodjo napada naj bi navdihnila Norvežan Anders Breivik, ki je lani v Oslu in na otoku Utoya ubil 77 ljudi, ter teroristični napad v ameriški Oklahomi leta 1995, ki je zahteval 168 smrtnih žrtev, poročajo poljski mediji.

Ostala dva osumljenca so aretirali zaradi nedovoljenega posedovanja orožja.

Poljska obveščevalna služba je med preiskavami, ki so jih izvedli po vsej državi, zasegla različne vrste eksploziva, daljinske detonatorje, strelivo, orožje, čelade, neprebojne jopiče ter ponarejene registrske tablice in prometna dovoljenja.

Na Poljskem je za sum organizacije terorističnega napada predvidenih do pet let zapora, poroča AFP.