cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

jesenice alge Svet24.si

Temni madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Poljskem danes tesen boj za predsedniški stolček

Deli na:
Na Poljskem danes tesen boj za predsedniški stolček

Foto: Reuters

Na Poljskem bo danes drugi krog predsedniških volitev, v katerem se obeta tesen boj za predsedniški stolček med sedanjim predsednikom Bronislawom Komorovskim iz Državljanske platforme (PO) ter kandidatom stranke Zakon in pravičnost (PiS) Andrzejem Dudo. Volitve so preizkus razpoloženja volivcev pred parlamentarnimi volitvami.

V prvem krogu 10. maja so Poljaki neprijetno presenetili Komorowskega, ki je računal na gladko zmago, a je s 33,8 odstotka glasov pristal na drugem mestu za Dudo, ki ga je podprlo 34,8 odstotka volivcev.

Pred drugim krogom sta zato oba kandidata skušala prepričati volivce, ki so v prvem krogu volitev ostali doma, ter tiste, ki so volili priljubljenega rokerja in političnega novinca Pawla Kukiza. Ta je osvojil 20,8 odstotka glasov in velja za največje presenečenje prvega kroga.

Komorowski in Duda sta pred drugim krogom precej zaostrila predvolilno kampanjo. Sedanji predsednik je po ocenah nekaterih medijev prav z medlo predvolilno kampanjo, v kateri je podcenjeval tekmece, zapravil zmago v prvem krogu.

Glede na izsledke javnomnenjske raziskave instituta Millward Brown, objavljene v ponedeljek, bi Komorowskega podprlo 47 odstotkov volivcev, Dudo pa 44. Raziskava neodvisnega varšavskega inštituta CBOS je medtem v četrtek pokazala, da bi za Dudo glasovalo 48 odstotkov vprašanih, za Komorowskega pa 44.

Analitiki poudarjajo, da so predsedniške volitve najpomembnejši preizkus razpoloženja poljskih volivcev pred jesenskimi parlamentarnimi volitvami.