Revija Reporter
Svet

Hillary Clinton dobila skoraj dva milijona glasov več kot Donald Trump

STA

22. nov. 2016 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton je na predsedniških volitvah v ZDA 8. novembra osvojila skoraj dva milijona glasov več od zmagovalca, republikanca Donalda Trumpa.

Cook Political Report poroča, da je po doslej potrjenih rezultatih zanjo glasovalo 63,6 milijona volivcev, za Trumpa pa 61,9 milijona.

Clintonova je na volitvah torej osvojila 48 odstotkov glasov, Trump pa 46,7 odstotka. Zmagal je zaradi elektorskega sistema, ki sešteva točke po zmagah v določenih zveznih državah. Izjemi sta Nebraska in Maine, kjer delijo elektorske glasove po hibridnem sistemu. Trump je iz Nebraske potegnil vseh pet elektorskih glasov, v državi Maine pa je bil izid tri proti ena za Clintonovo.

Ob upoštevanju tega je Trump na volitvah osvojil 28 držav, Clintonova pa 21 ter okrožje prestolnice Washington, ki je državi podobna zvezna enota. Seštevek elektorskih glasov je trenutno 290 proti 232 za Trumpa, za zmago pa je bilo trebs preseči mejo 270. Izidi volitev v Michiganu še niso potrjeni. Potrjeni bodo v sredo, država pa bo najverjetneje pripadla Trumpu, ki ima okrog 12.000 glasov prednosti.

Clintonova je najmanj četrta od predsedniških kandidatov v zgodovini ZDA, ki so dobili več glasov od nasprotnika, a izgubili volitve. Nazadnje se je to leta 2000 zgodilo demokratu Alu Goru, ki je osvojil skoraj 550.000 glasov več od republikanca Georga Busha mlajšega.

Andrew Jackson je leta 1824 dobil več elektorjev in glasov volivcev od Johna Quincja Adamsa, a pa ni presegel takrat potrebne meje 131 elektorjev in predstavniški dom kongresa je zmago dal Adamsu. Leta 1888 je demokrat Grover Cleveland dobil 90.000 glasov volivcev več od Benjamina Harrisona, ki pa je zmagal zaradi zadostnega števila elektorjev.

Demokratska senatorka Barbara Boxer iz Kalifornije je že vložila predlog zakona za ukinitev elektorskega sistema, ki pa vsaj dve leti ne bo šel naprej, saj imajo republikanci večino v senatu.

Okoli 4,4 milijona Američanov je doslej podpisalo peticijo elektorjem, naj svoje glasove namesto Trumpu oddajo Clintonovi. Trumpova priljubljenost glede na anketo medija Politico po zmagi narašča - trenutno ga podpira 46 odstotkov Američanov.

Dvome o zmagovalcu je sicer razgnala že poražena Clintonova, ki je Američane pozvala, naj sprejmejo izide volitev in se ozrejo v prihodnost. "Naš predsednik bo Donald Trump, ki mu moramo dati priložnost za vodstvo," je dejala.