Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na parlamentarnih volitvah v Črni gori največ glasov vladajoči koaliciji

Deli na:
Na parlamentarnih volitvah v Črni gori največ glasov vladajoči koaliciji

Foto: Reuters

Sedanja vladna koalicija Zveza Evropska Črna gora, v kateri sta Demokratska stranka socialistov (DPS) bivšega premiera Mila Đukanovića in Socialdemokratska stranka (SDP), je prejela največ glasov na današnjih predčasnih parlamentarnih volitvah v Črni gori, kažejo prvi podatki Centra za monitoring.

Po podatkih omenjene nevladne organizacije je glede na obdelan vzorec z 20 odstotkov volišč zveza Evropska Črna gora prejela 48,4 odstotka glasov, zveza Demokratska fronta 22,5 odstotka, Socialistična narodna stranka 11,2 odstotka, Pozitivna Črna gora pa 4,3 odstotkov glasov, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Po podatkih vzporednih volitev črnogorske televizije pa je zveza Evropska Črna gora prejela 46 odstotkov glasov, Demokratska fronta 20 odstotkov, Socialistična narodna stranka 13 odstotkov, Pozitivna Črna gora pa 9,5 odstotka glasov, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

V parlament naj bi po poročanju Tanjuga uspelo priti tudi Bošnjaški stranki in dvema albanskima nacionalnima strankama, za katere so veljala posebna volilna pravila. Volilna udeležba je bila približno 70-odstotna.

Na volitvah so se za 81 poslanskih mest in glasove več kot 514.000 volivcev potegovali kandidati sedmih koalicij, petih strank in skupine državljanov.

Vladna koalicija se je za predčasne volitve odločila z utemeljitvijo, da mora Črno goro, ki je konec junija dobila datum za začetek pristopnih pogajanj z EU, v tej ključni fazi evropske integracije v prihodnjih štirih letih voditi vlada s polnim mandatom za potrebne reforme.

Opozicija je vlado obtožila, da z volitvami hiti, ker ve, da utegne zima še poglobiti socialno-ekonomsko negotovost v državi, s tem pa bi vladi upadla podpora pred rednimi volitvami, ki bi bile marca prihodnje leto.