Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Otoku obeležili 75. obletnico izkrcanja v Normandiji

Deli na:
Na Otoku obeležili 75. obletnico izkrcanja v Normandiji

Foto: Reuters

V obmorskem mestu Portsmouthu na jugu Anglije so danes pripravili slovesnost ob 75. obletnici zavezniškega izkrcanja v Normandiji, ki so se je med drugim udeležili britanska kraljica Elizabeta II., predsednik ZDA Donald Trump in francoski predsednik Emmanuel Macron. Prišlo je tudi okoli 300 veteranov, ki se jim je kraljica v nagovoru zahvalila.

Dejala je še, da so ob 60. obletnici izkrcanja nekateri mislili, da je bila tisto njena zadnja slovesnost. "A vojna generacija, to je moja generacija, je odporna in sem počaščena, da sem lahko danes z vami v Portsmouthu," je poudarila.

Trump je medtem zbranim prebral molitev, ki jo je tedanji ameriški predsednik Franklin Roosevelt prebral po radiu pred zavezniškim izkrcanjem, navaja britanski BBC.

Britanska premierka Theresa May je prebrala pismo britanskega vojaka, ki je sodeloval v izkrcanju, Macron pa pismo pripadnika francoskega odporniškega gibanja iz časa druge svetovne vojne.

Obletnico so v pristaniškem mestu obeležili z mornariško parado, preletom vojaških letal in številnimi vojaki. V Londonu so pred slovesnostjo napovedali, da bodo pripravili "največji vojaški spektakel v novejši zgodovini".

Več tisoč ljudi se je medtem zbralo ob prireditvenem prostoru, kjer so prireditev spremljali na velikem ekranu.


V središču mesta so se v času slovesnosti na protestih zbrali tudi Trumpovi nasprotniki. Spomnili so se tudi veteranov.

Ob robu slovesnosti sta se v Portsmouthu srečala tudi nemška kanclerka Angela Merkel in predsednik ZDA. Vsebina njunih pogovorov zaenkrat ni znana. Na srečanju sta bila prisotna tudi ameriški svetovalec za nacionalno varnost John Bolton ter vršilec dolžnosti vodje kabineta predsednika ZDA Mick Mulvaney, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Merklova je na današnji slovesnosti izpostavila skupna prizadevanja zavezniških zmagovalnih sil in Nemčije za mir in svobodo po svetu ter dejala, da gre za "darilo zgodovine". Zavezniško izkrcanje v Normandiji je Nemčijo osvobodilo nacionalsocizalizma in položilo temelje za povojno ureditev, je še dejala.

"Da sem in sem lahko danes zraven kot nemška kanclerka in da si danes skupaj prizadevamo za mir in svobodo, je darilo zgodovine, ki ga velja varovati in negovati," je dejala Merklova novinarjem v kratki izjavi.

V noči na 6. junij 1944 se je na obalah francoske Normandije začelo zavezniško izkrcanje, znano kot dan D. To je bil začetek največje vojaške skupne pomorske, kopenske in zračne operacije v zgodovini človeštva, ki je hkrati pomenila pomemben preobrat v drugi svetovni vojni in pripomogla h kapitulaciji nacistične Nemčije leta 1945.

Trump bo s slovesnostjo v Portsmouthu zaključil svoj tridnevni obisk v Veliki Britaniji. Nato bo odpotoval na Irsko in v Francijo, kjer bodo v četrtek med drugim pripravili spominsko slovesnost na pokopališču ameriške vojske v kraju Colleville-sur-Mer v Normandiji. Pričakujejo 12.000 ljudi.