oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Kako je danes videti kamp Paradiso?...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Madžarskem na vlakih v Avstrijo kmalu oboroženi avstrijski policisti

Deli na:
Na Madžarskem na vlakih v Avstrijo kmalu oboroženi avstrijski policisti

Foto: Reuters

Avstrijski policisti, ki že sedaj madžarskim kolegom pomagajo zagotavljati varnost na zunanji meji EU s Srbijo, naj bi v prihodnje v uniformah in oboroženi nadzirali vse vlake, ki na Madžarskem vozijo v Avstrijo, danes piše avstrijski časnik Die Presse. Cilj je omejiti množičen dotok nezakonitih migrantov.

Pogajanja o tem naj bi bila trenutno še v teku, a naj bi do tega prišlo kmalu. Avstrijski policisti bodo tako, sicer pod nadzorom tujih oblasti, z izvršnimi pooblastili delovali na vlakih na madžarskih tleh. Pod drobnogledom naj bi bile tudi najbolj prometne železniške postaje.

V ozadju tovrstnih operacij naj bi bil vedno bolj naraščajoč trend, ko skušajo tihotapci zaradi lastne varnosti migrante čim prej prepustiti same sebi - včasih na avtocesti, zelo pogosto pa tudi na železniških postajah.

Kot je povedal pristojni v avstrijskem kriminalnem uradu Gerald Tatzgern, je na vlakih, ki v Avstrijo vozijo z Madžarske, v povprečju med 30 in 100 ilegalnih potnikov. Zaradi tega je njegova ekipa dobila več sredstev in 32 novih sodelavcev.

Sicer pa bodo okrepili tudi cestne kontrole na mejnem območju, mejo pa nameravajo za migrante bolj neprepustno narediti tudi z uporabo slednih psov in opreme za nočno sledenje, še piše Die Presse.

V Avstriji sicer letos beležijo občuten porast prosilcev za azil. Glede na predvidevanja notranjega ministrstva na Dunaju naj bi letos za azil zaprosilo 80.000 ljudi.

Samo v prvi polovici leta je za azil zaprosilo 28.311 ljudi, kar je več kot v celotnem letu 2014, ko so prejeli 28.027 prošenj za azil. Več kot dobro polovico prošenj prejmejo od migrantov iz Sirije, Afganistana in Iraka, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Število priseljencev dnevno narašča tudi na Madžarskem, kjer so samo v sredo zabeležili 1684 novih migrantov, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.